Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razbijanje mita

Da li mobitel treba puniti samo ukoliko se skroz isprazni?

baterija

Apple, primjerice, životni vijek baterije mijeri u ciklusima, pri čemu je jedan ciklus jednak 100 posto pražnjenja

Koliko često vam je mobitel na punjaču? Prečesto, je li tako? “Moraš pustiti bateriju da se do kraja isprazni prije nego to je staviš puniti, tako će duže trajati”, glasi savjet kojeg ste vjerovatno nekada čuli, moguće i dali, a vjerojatno niste ni svjesni da ste time napravili više štete nego koristi.

Naime, radi se o apsolutno netačnoj informaciji. Većina modernih baterija, uključujući i one u smartfonima, su litij-ionske. U usporedbi sa starijim verzijama baterija, litij-ionske se brže pune, traju duže, i ono što je najbitnije za razbijanje ovog mita, najbolje se pune u kratkim naletima, kad samo ‘popunjavate’ bateriju.

Apple, primjerice, životni vijek baterije mijeri u ciklusima, pri čemu je jedan ciklus jednak 100 posto pražnjenja, ali to ne znači da morate doći na nulu prije no što uključite punjač. Dapače, poželjno je ciklus prekidati nekoliko puta.

Neki stručnjaci kažu da bateriju ne bismo trebali niti previše napuniti, niti previše isprazniti. Ako bateriju povremeno napunite do kraja, neće joj to previše štetiti, ali ako je konstantno punite do 100 posto, dugoročno će joj skratiti životni vijek.

Najbolje bi bilo bateriju stalno držati između 40 i 80 posto, piše How it works.