Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF Takmičarski program: Prikazan film ‘Pravci’ Stephana Komandareva

FNA_60791

Film “Pravci” u režiji Stephana Komandareva prikazan je danas u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Radnja filma smještena je u Sofiji, gdje vlasnik malog preduzeća, koji uporedo vozi taksi da bi zaradio za život, na sastanku s bankarom saznaje da se iznos mita koji mora platiti da bi dobio kredit udvostručio. Članovi etičkog komiteta, koji je razmatrao njegovu žalbu zbog iznude, žele svoj dio kolača. On gubi živce i ubija bankara, a zatim puca u sebe.

Incident pokreće diskusiju u otvorenom programu državnog radija o rastućem građanskom očaju. U međuvremenu, pet taksista sa svojim mušterijama voze se kroz noć, svi u nadi da će pronaći put u svjetliju budućnost.

Uloge u filmu tumače Vasil Vasilev, Ivan Barnev, Assen Blatechki, Irini Zhambonas, Vasil Banov, Troyan Gogov, Dobrin Dosev, Guerassim Guerguiev, Dimitar Banenkin i Stephan Denolyubov.

Režiser filma Stephan Komandarev kazao je da je premijera tog filma bila u Kanu te da današnja projekcija predstavlja premijeru za ovaj dio Evrope.

Dodao je da je proteklo godinu i po od same ideje za film do njegovog posljednjeg kadra te da su veliki dio vremena vršili pripreme.

– Film sam snimio za svoje dvoje djece, čak i moja kćerka glumi u filmu. Pokušao sam odgovoriti na pitanje šta nam se u Bugarskoj desilo i kada se sve počelo mijenjati – pojasnio je.

Također je dodao da se film sastoji od malih priča koje su inspirisane stvarnim događajima, ali dosta modifikovane.

Zaključio je da je kanska publika jako dobro reagovala na film, te da su mnogi kazali da imaju slične probleme kao i glumci u ovom filmu.

Jedan od glumaca na kraju filma je kazao da je i Bog, zajedno s jednom trećinom stanovništva napustio Bugarsku, a da su ostali građani izgubili pravac, po čemu je ovaj film i dobio naziv.

sff