Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spahić: Antifašizam je vrijednost Evrope

31946846_2159223210761274_756942729849602048_o

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić čestitao je svojim sugrađanima stanovnicima Evrope u zemlji i svijet Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom istakavši da se ovi praznici obilježavaju u Bosni i Hercegovini kao praznici države koja svojom povijesšću svjedoči :Antifašizam je vrijednost Evrope.

Nažalost , svaka nova generacija mladih se suočava sa avetima prošlosti i neofašizmom,podbjelama,novim barikadama,mržnjom ,stravičnim posljedicama siromaštva i bijede i silom sitih i svim vrstama bezumlja, nasilja, terorizma,degradacijom obrazovanja,ugrožavanjem kulture različitosti i nepriznavanjem prava manjina.

Ljudska prava i slobode svakodnevno se krše i uništavaju toleranciju, mir,razumjevanje, saradnju i solidarnost među zajednicama.

Povodom praznika koje slavimo odajemo poštu herojima života u slobodi i miru ali ne zaboravljajmo ni stvarnost u kojoj smo pred izazovima rata,stradanjima čovjeka i njegove porodice i civilizacijskim tragedijama na svim stranama svijeta.

Svi smo mi protjeran i i izbjeglice govorili su građani Evrope kada su tražili spas od ratova dvadesetog stoljeća i svi smo odgovorni ako ne reagujemo.ako živimo u zavjeri tišine,ako ne preuzmemo odgovornost danas kada su stradalnici rata među nama,u Evropi.
Evropa oduvijek traga ,a ne samo od Igoa do Šumana, za odgovorom na pitanje:Kakvu Evropu gradimo?Proklamovano je :Evropu slobodnih građana,jedinstvo u različitostima!Pa ipak,svjesni smo značenja poruke VIŠE NEGO IKADA.

Više nego ikada, potrebna nam je nova vizija Evrope u savremenom svijetu u kojem se dovodi u pitanje održivost razvoja i humanih uslova života.Više nego ikada, svijetom vlada klaustrofobija i ksenofobija.Više nego ikada, osjeća se strepnju za budućnost čovječanstva i univerzalne civilizacijske vrijednosti i prirodnu baštinu.

Bila je Evropa svjesna i značenja poruke NIKAD VIŠE!

Nikad više,Koncetracijski logori,Genocid,Urbicid.Ekocid.Kolone izbjeglica i prognanika koje tragaju za Oazom mira i nade.

Zarekli se NIKAD VIŠE!Zarekli i porekli.Sve to preživljavaju i danas građani svijeta.Više se ništa ne događa izvan nas i tamo daleko od mora ,od nsših polja i gradova ,od naše kuće.Svijet vidimo kao na dlanu zahvaljujući novim tehnologijama i na zatvarajmo OČI i UM,poručio je Spahić