Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razvija li BiH ravnopravne odnose sa Turskom ili se potčinjava Erdoganu?

erdogan

Turski mediji su krajem proteklog mjeseca podigli prašinu najavivši navodni plan turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana da održi predizborni miting u Sarajevu pred 10.000 turskih državljana iz cijele Evrope. Tim prije je ova najava izazvala kontroverze imajući u vidu da su slične mitinge zabraile pojedine evropske zemlje.

Bosanskohercegovačka javnost, a posebno političke stranke, burno su reagovali. I dok neki smatraju skup prijateljskom gestom, čelnici nekoliko partija nazvali su to nepotrebnom demonstracijom sile (SBB) i sramotom za BiH i sve njene institucije (SDP).

Održavanje mitinga predviđeno je za 20. maj u sarajevskoj dvorani Zetra, a ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je novinarima razjasnio kako je posjeta planirana odavno, te kako se radi o zvaničnoj posjeti, a ne predizbornom skupu, kao što se sumnjalo.

“U vrijeme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i prijedlozima datuma za posjetu predsjednika Erdoğana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja usljed kojih je došlo do raspisivanja prijevremenih izbora zbog čega je posjeta pomjerena za raniji termin”, objasnio je Koc.

Potvrdio je to i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Banjoj Luci.

“Ne spominje se izborna kampanja, niti izborni skup Erdoganove stranke”, rekao je Crnadak u izjavi novinarima i dodao da je najava posjete proslijeđena Predsjedništvu BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kratko je prokomentarisao Erdoganov dolazak, kazavši kako se radi o bilateralnom odnosu između BiH i Turske.

Politički analitičar sa Instituta East-West u New Yorku Jasmin Mujanović kazao je u razgovoru za Fokus.ba da jačanje turskog uticaja u BiH može imati pozitivan odraz, ali da se to podrazumijeva samo uz ozbiljnu političku pomoć na putu prema NATO članstvu.

“Čak i te često obećane i rijetko ostvarene turske investicije — za BiH su nepotrebne ili čak i štetne, jer ne smijemo zaboraviti da je Erdoganova vlast autoritarna i nedemokratska i da je to mišljenje svih relevantnih međunarodnih aktera i organizacija. Dakle BiH, kao država koja želi članstvo i u NATO savezu i u EU, ne može dozvoliti da Turska postane ključni faktor u političkom životu naše zajednice”, tvrdi Mujanović.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Turskoj kako je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost regije Zapadnog Balkana.

Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog, slaže se sa tom konstatacijom, ali napominje da zbog toga BiH treba biti oprezna.

“Erdogan je izrekao geopolitičku činjenicu. Srbija jeste najvažnija zemlja za stabilnost regiona. To je tako. Ali, onda valja znati koje su implikacije. To znači da Turska neće nekritički i bezuslovno  podržavati BiH. BiH će joj služiti kao adut u igri velikih i moćnih. Interes, a ne vjerski identiteti ili istorijske reminiscencije i asocijacije, odlučuju sučeljavanja na globalnom planu”, upozorava Prohić.

Mujanović tu opasku Erdogana svodi na lično dodvoravanje svom kolegi, smatrajući da su dva lidera veoma slični.

“To je jednostavno udvaranje jednog autokrate drugome. Erdogan je željan političkih veza sa drugim anti-demokratama, to je temelj njegove domaće i međunarodne politike. A u ovom regionu nema većeg anti-demokrate od Aleksandra Vučića”, smatra Mujanović.

I Mujanović i Prohić složili su se da je u ekonomskom smislu Turska puno ozbiljnije okrenuta Srbiji, no Bosni i Hercegovini.

“Jedan od argumenata prethodno navedenog stava je činjenica da Turska neuporedivo više investira u Srbiju u odnosu na ulaganja u BiH. Da se poslužim stilskom figurom, tamo šalju kapital, u BiH zastave i druge simbolične značke”, komentariše Prohić.

Mujanović dodaje i da je Srbija veće tržište sa boljim šansama za članstvo u Evropskoj uniji.

“Erdoganu i njegovim tajkunima je važno da uvijek znaju ko, u biti, kontroliše ekonomiju i državu a to je Srbiji veoma jasno: Vučić. Znači za njihove interese je Srbija mnoge više poželjna za investicije nego BiH, ma koliko god AKP zvaničnici dolazili ovdje da glume Osmanlije”, dodaje Mujanović.

U posljednjih godinu dana, nekoliko evropskih država zabranilo je Erdoganu održavanje predizbornih skupova na njihovim teritorijama. Takvi mitinzi, smatra Prohić, narušavaju integritet jedne države.

“BiH nema taj kapacitet. Javnosti i medijima promakla je činjenica da državne strukture kojima je vanjska politika u nadležnosti, nisu reagirali. Doduše, nisu ni pitani. To su Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova. Njihova je obaveza da reagiraju i kad ih se ne pita. Pitanje je precizno određeno ustavnim nadležnostima i obavezama”, ističe Prohić.

Njemačka ne bi dozvolila lideru jedne autoritarne vlade da održi takav skup na svom tlu, jer to smatra vulgarnim, tvrdi Mujanović.

Mujanović zaključuje da bosanskohercegovačkim predstavnicima, a pogotovo onima iz vladajuće SDA, nije stalo do demokratije niti do integriteta države Bosne i Hercegovine.

Sve u svemu, već sada je jasno da će zvanična posjeta predsjednik Turske Erdogana koja bi trebala donijeti produbljivanje političkih veza i potpisivanje niza novih ekonomskih sporazuma dvije prijateljske zemlje biti zasjenjena kontroverzama oko najavljenog predizbornog mitinga u Zetri.