Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk mostar

“Staklena menažerija” na 31. Festivalu glumca

Foto: HNK Mostar

„Staklena menažerija“ topla je porodična drama jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastupit će na 31. Festivalu glumca s predstavom „Staklena menažerija“ Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića.

Organizator festivala je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), a predstave će se igrati u gradovima Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku. Grad domaćin 31. Festivala glumca je grad Otok.

Izbornica festivala akademska glumica Ksenija Prohaska izabrala je sedamnaest predstava među mnogobrojnim prijavama te tri predstave za djecu i mlade.

Pored HNK Mostar, na festivalu će igrati i predstave HNK Split, HNK u Varaždinu, HNK u Osijeku, HNK Zadar, HNK u Šibeniku, GDK Gavella iz Zagreba, Gradskog kazališta mladih Split, Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Teatra Exit iz Zagreba, Hrvatskog kazališta Pečuh i drugih teatarskih kuća.

„Staklena menažerija“ topla je porodična drama jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima. Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u i kako se to odrazilo na obiteljske živote običnih građana.

Ovaj ekonomski kontekst služi kao svojevrsno ogledalo unutarnjem životu likova i njihovim borbama, previranjima i razdorima. Drama je duboko ukorijenjena u američku kulturu, no funkcionira na univerzalnoj razini i ima univerzalan jezik u kojem se svatko može prepoznati.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević.

Ovo će biti prvo festivalsko gostovanje predstave od premijere 6. studenoga 2023. godine, priopćeno je iz HNK Mostar.