Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emotivna predstava

“Stotinu malih smrti” po djelima Semezdina Mehmedinovića premijerno u SARTR-u

stotinu malih smrti
Foto: Fena

“Predstava nije odustala od teksta. U tom smislu mi je imponiralo to da se ovaj komad podredio mom tekstu”, kazao je Mehmedinović.

Predstava ‘Stotinu malih smrti’ rediteljke Jovane Tomić nastala na osnovu adaptacije proznih djela Semezdina Mehmedinovića – “Memed, crvena bandana i pahuljica”, “Ovo vrijeme sada”, “Autoportret s torbom” i “Sarajevo Blues”, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, premijerno će biti izvedena 15. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Direktorica Sarajevskog ratnog teatra Maja Salkić istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je ovo zadnja premijera u ovoj kalendarskoj godini, koja je i kvantitetom i kvalitetom ponuđenog bila uspješna za ovu teatarsku kuću.

Govoreći o predstojećoj premijeri, Salkić je ocijenila da je “Stotinu malih smrti” izuzetno emotivna predstava.

Rediteljka Jovana Tomić navela je da je raduje što je imala priliku raditi ovu predstavu.

Ona navodi da nije praksa u institucionalnom pozorištu da se izlazi iz okvira dramskih tekstova, jer se između ostalog ne može predvidjeti rezultat. Smatra da je jedna od uloga pozorišta i istraživanje nekih novih sadržaja.

Za Tomić je glavni cilj nje kao rediteljice i dramaturginje Olge Dimitrijević bio da zadrže bogatstvo Mehmedinovićeve literature.

-Naša odluka je bila da upotrebom svih scenskih sredstava zadržimo tu intimu, emotivnost jednog čovjeka, njegove porodice, ljudi koji su u njegovom životu – istakla je Tomić.

Dramaturginja Olga Dimitrijević navela je da u predstavi nije rađena dramatizacija u klasičnom smislu te da nije bilo “izvlačenja” iz teksta, adaptiranja po motivima.

-Išli smo u pravcu da napravimo jednu samostojeću dramatizaciju, jedan samostojeći dramski tekst ali na takav način da očuvamo literaturu koja nam je data kao materijal – kazala je Dimitrijević.

Književnik Semezdin Mehmedinović ističe kako nije razmišljao o mogućnosti da se njegova djela pojave u pozorištu. Kad mu je to ponuđeno, pristao je na taj poziv kao na izazov kako bi vidio šta se može uraditi od njegove proze.

semezdin mehmedinovic
Foto: Fena

Predstava nije mogla, smatra Mehmedinović, izbjeći osnovne teme kojima se on opsesivno bavi, poput sjećanja, zaborava, emocija, smrti ili vremena, tako da su sve ove teme sačuvane u predstavi.

-Predstava nije odustala od teksta. U tom smislu mi je imponiralo to da se ovaj komad podredio mom tekstu – kazao je Mehmedinović.

Semezdin Mehmedinović naglašava da kao pjesnik piše o sebi 40 godina. U tom vremenu je prolazio različite faze, bio je u različitim tijelima, te je i to poveznica s naslovom “Stotinu malih smrti”.

Uloge u predstavi tumače Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović.

Reprizna izvođenja predstave “Stotinu malih smrti” na repertoaru su 16. i 17. decembra.