Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo izraelskoj ambasadorici

Nikšić odgovorio Peleg: Garantujem vam da će nadležni ispitati Kabirijeve poslove

niksic peleg kabiri
Foto: FENA/ Privredna komora Izraela u BiH

“Žalosno je kako sa visokim stepenom ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić”, napisao je federalni premijer

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, odgovorio je na pismo koje je Vladi FBiH prije nekoliko sedmica poslala izraelska ambasadorica u BiH Galit Peleg.

Ona je, podsjećamo, Vladi FBiH napisala kako će Izrael “pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava”.

Nedugo potom, Kabiri je gradonačelnici Karić poslao paket sa zastavom i šalom Izraela i porukom: “Nećemo zaboraviti ni oprostiti”. Nikšić je ambasadorici Peleg poručio kako uopšte ne bi komentarisao njeno pismo da u njemu nije pokazala zavidan stepen arogancije.

Reakciju Nermina Nikšića ovim putem prenosimo u cjelosti:

– Zatečen sam Vašim nedavnim istupima i dopisima, jedan od njih ste mi dostavili, u kojima nema ni najmanje razine samokritičnosti. Vaše insinuacije kako je izvjesni Amir Gross Kabiri izložen „nelegitimnom pritisku“ od mene lično ili od pojedinih članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ne bi zaslužile bilo kakav komentar da u svom dopisu niste pokazali zavidan stepen arogancije. Potpuno nediplomatski bezobrazno, u nedostatku bilo kakvih argumenata, dijelite lekcije iz demokratije.

Zato ću, prije svega, iskoristiti priliku da Vam ukažem o kojoj zemlji pišete, kroz nekoliko nepobitnih historijskih činjenica.

Ovdje žive generacije Jevreja čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini ustanovljene su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrisale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima evropskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španiji u 14. stoljeću.

Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerovatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Jevreja u Evropi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i decenijama prije, brigu vodi lokalna muslimanska porodica sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja.

Čak i u najtežim periodima nacističke okupacije za vrijeme 2. Svjetskog rata, Bosanci i Hercegovci su rizikovali svoje živote, što je vidljivo iz brojnih istorijskih dokumenata, kako bi zaštitili i od progona spasili svoje sugrađane Jevreje.

Tim više je žalosno kako sa visokim stepenom ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić. Aluzije koje iznosite kako kritika ponašanja gospodina Kabirija ima ikavu poveznicu sa njegovim jevrejskim identitetom su potpuno neutemeljene i manipulatorske.

Vaše jednostrano tumačenje dešavanja i pokušaj pravdanja skandaloznih postupaka gospodina Kabirija, kojem je izgleda, nažalost, umjesto Vaše, potrebna profesionalna pomoć, najbolje oslikava ukupnu politiku Države Izrael posljednjih mjeseci.

G. Kabiri, koji ima potpuno pravo biti ponosni pripadnik svog naroda i države, umjesto bahatosti koju pokazuje, a koju Vi dodatno podgrijavate, treba shvatiti da se kao gost u našoj zemlji, treba educirati o običajima i odnosima u Bosni i Hercegovini. Da se raspitao shvatio bi da se mi ovdje možemo možda međusobno svađati, ali da to ne znači da ćemo trpiti da bilo ko, pa bio on i državljanin Izraela, može doći vrijeđati i prijetiti građanima ili zvaničnicima naše države.

Da se oko nečega i složimo pošto u svom dopisu zazivate vladavinu prava, uvjeravam Vas da ću poduzeti sve raspoložive aktivnosti kako bi se propisi u Bosni i Hercegovini odnosili jednako na svakog našeg građanina, ali i one koji kao stranci žive i rade u Bosni i Hercegovini. Dakle, garantujem Vam kako će nadležni organi ispitali legalnost poslovnih “pothvata” gospodina Kabirija kao i svih drugih poslodavca i investitora u Bosni i Hercegovini, jer pred Zakonom svi trebamo biti isti.

Kad su u pitanju dešavanja u Palestini i Izraelu kojih se također dotičete, nemam nikakve obaveze da Vama polažem račune, ali se nisam ustručavao jasno i nedvosmisleno javno osuditi gnusne zločine Hamasa na teritoriji Izraela 7. oktobra ove godine. Istovremeno, bez ikakvog suzdržavanja ću ponoviti da reakcija Izraela na ovaj zločin nema nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, niti se radi o legitimnoj akciji i primjerenom odgovoru.

Svjedok sam stradanja civila, prije svega djece i žena ne tako davno kod nas u Bosni i Hercegovini, te nikada neću šutiti na slične i gore zločine bilo gdje u svijetu. Ubijanje hiljada žena i djece, staraca, uskraćivanje hrane, struje, vode i osnovnih potrepština nema nikakve veze sa praksama slobodnog svijeta. Konačno i ti lideri sve glasnije i sve jasnije okreću leđa izraelskoj politici ognja i mača koja traje već mjesecima, te pozivaju na obustavu vojnih aktivnosti čije mete i žrtve su dominantno civili Palestine.

Još jedno iskustvo nosim iz rata u Bosni i Hercegovini, zato sebi nikada neću dozvoliti da postupke pojedinaca pripisujem cijelim narodima ili etničkim grupama. Postupke Amira Kabirija tretiram kao ispade pojedinca i ni u kojem slučaju ne generaliziram niti pripisujem odgovornost za njegovu kampanju pritisaka i mržnje prema gradonačelnici Sarajeva drugim Jeverejima bilo gdje.

Očito je da isto nažalost ne vrijedi za Državu Izrael. Umjesto traženja i provođenja pravde nad zločincima od 7. oktobra, Izrael je u spomenutom zločinu pronašao osnovu za generaliziranje zločina i za ispriku za masovni progon, ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze. Čak smo imali priliku pročitati izjavu izraelskog generala koji i ne krije da za njega nema razlike između civiila i pripadnika Hamasa, te da ih sve treba ukloniti. Takvu politiku ne mogu nikada podržati niti ikako opravdati. Često se pitam šta se desilo s pripadnicima naroda koji je doživio i preživio Holokaust?

Nikada eliminiranje jednog zločinca, teroriste, ne može biti opravdano uništenjem npr. cijelog stambenog bloka u kojem on navodno živi. Tada, kada se ubijanje desetina ili stotina nevinih opravdava uklanjanjem jednog ili par počinitelja zla, granica između zločinca i osvetnika biva izbrisana. Nadam se da će Država Izrael u budućnosti smoći snage da uvidi da je zločin počinjen u ime osvete za pretrpljeno zlo i dalje zločin, a ne pravda. U traženju pravde, svi kojim je naneseno zlo, imaće našu bezrezervnu podršku, kako Izrael, tako i Palestina. U kojem smjeru se vaga nedjela pomiče od 7. oktobra, sasvim je jasno, napisao je Nikšić.