Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stradanje Palestinaca

“Svaki sat 9 nevinih”: Krvavi plišani medo ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

performans instalacija gaza
Foto: Fena

U narednih 15 dana građani će, pored plišanog medvjeda, palestinskoj djeci moći ostvaljati poruke i simbole podrške

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Iman Della Luna Glušac danas su na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavili umjetničku instalaciju, sa ciljem ukazivanja na stradanje Palestinaca i poziv za prekid ratnih dejstava izraelske vojske u Gazi.

instalacija gaza sarajevo
Foto: Fena

U sklopu umjetničkog performansa i instalacije “Svaki Sat 9 Nevinih”, izložen je veliki plišani medvjed na kojem su ožiljci, što simbolizira stradanje i patnje palestinske djece u Gazi.

Organizatori današnjeg događaju su poručili da u “srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. U ovom svijetu patnje i gubitka, sjedi plišani medvjed, simbol nekadašnjeg djetinjstva bezbrižnosti. Njegovo krhko tijelo, isprekidano tragovima proživljenih strahota, postalo je sada svjedokom nesagledivih trauma dječijih duša koje više nema i onih koje su prisiljene proživljavati genocid”.

Događaju je prisustvovao ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora koji je prisutnim građanima uime palestinske djece, žena, palestinskog naroda i ambasade države Palestine izrazio zahvalnost.

instalacija gaza
Foto: Fena

-Vi ste bh. građani koji ste slobodni i časni. Ovo nama znači puno, palestinskom narodu koji trenutno biva ubijen i trpi razne masakre. Nadamo se nastavku aktivnosti podrške narodu Gaze. Još jednom vam se od srca zahvaljujem i neka vas Bog nagradi – kazao je ambasador Namoora.

U narednih 15 dana građani će, pored plišanog medvjeda, palestinskoj djeci moći ostvaljati poruke i simbole podrške.