Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPKD Prosvjeta

Trideset mladih dolazi na Šantićev festival djece pjesnika

santiceve veceri

Program počinje u nedjelju, 26. maja, a završava velikim finalem u ponedjeljak, 27. maja

Jedanaesto izdanje Šantićevog festivala djece pjesnika održat će se 26. i 27. maja u organizaciji SPKD Prosvjeta.

– U Prosvjeti se trudimo pokazati Mostar u njegovom najljepšim bojama, ukrašen dječjim smijehom i srećom. Naravno, kako bismo to uspjeli, pozivamo i građane grada Mostara da nam se pridruže na pjesničkoj večeri, u nedjelju, u bašti Ćorovića kuće te na finalnoj večeri, u prekrasnom ambijentu Yunus Emre Instituta, gdje ćemo zajedno uživati u pjesmama i druženju. Svi građani su više nego dobrodošli – izjavio je na konferenciji za novinare generalni sekretar SPKD Prosvjeta Goran Kosanić.

Na ovogodišnjem izdanju Šantićevog festivala djece pjesnika sudjelovat će 30 mladih, nadarenih pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, i, po prvi put, iz Turske.

– Naši finalisti će kao i prethodnih godina imati jedan školski sat o životu i djelu Alekse Šantića, koji će mlade pobliže upoznati sa veličinom i značajem Šantićeve poezije. Također, planirana je i tradicionalni posjet pjesnikovom grobu te posjet parku Alekse Šantića, gdje će učesnici, prigodnim recitalom predstaviti svoje pjesme, zatim šetnja mostarskim ulicama, organizirani skok sa Starog mosta i naravno, vršnjačko druženje – istaknula je članica organizacijskog odbora Festivala Sabina Maslo.

Program počinje u nedjelju, 26. maja, a završava velikim finalem u ponedjeljak, 27. maja, gdje će žiri, u sastavu Božo Kojac, Senka Marić i Aldina Medija, proglasiti najuspješnije mlade pjesnike.