Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjedeća odbojka

BiH ovog vikenda u Sarajevu brani titulu pobjednika Zlatne lige nacija

sjedeca odbojka
FOTO: Fena

Zlatna liga nacija počinje sutra u 9.00 sati utakmicom između Poljske i Srbije, a Bosna i Hercegovina će svoju prvu utakmicu igrati u 13 sati protiv reprezentacije Hrvatske

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine od 24. do 26. maja u Sarajevu drugi put zaredom organizira turnir Zlatne lige nacija.

Na turniru učestvuje šest najboljih reprezentacija Evrope. Pored reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja brani titulu, učestvuju ekipe Hrvatske, Njemačke, Poljske, Ukrajine i Srbije.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH Hajrudin Zekić na pres-konferenciji podsjetio je da u glavnom grad BiH 2022. godine već organiziran turnir Zlatne lige nacija za muškarce i žene, kao i Svjetsko prvenstvo iste godine za muškarce. 

– Kada tome dodamo sve naše rezultate i organizacione sposobnosti Paravolley Europe nam je ukazao povjerenje da ponovo budemo organizatori ovog takmičenja na kojem branimo titulu. Po rejtingu i koeficijentima na turniru učestvuje šest najjačih evropskih ekipa – kazao je Zekić.

Prije dvije godine imali smo sjajno iskustvo sa Bosnom i Hercegovinom

Generalni menadžer Paravolley Evrope i tehnički delegat na ovom takmičenju, Nello Calleja, kazao je kako je ovo posebno takmičenje s obzirom da se održava u paraolimpijskoj godini.

– Ovo je prvi put da organizujemo ovo takmičenje u paraolimpijskoj godini. Prije dvije godine imali smo sjajno iskustvo sa Bosnom i Hercegovinom prilikom organizacije Zlatne i Srebrene lige, kao i Svjetskog prvenstva. Veoma smo sretni što se održava u Sarajevu, a moram istaći da smo ove godine imali dva turnira u Lukavcu, kao i jedan u Zenici, pa smo posebno zadovoljni sa interesom za sjedeću odbojku u Bosni i Hercegovini, kao i željom za organizaciju takmičenja, na klupskom i na reprezentativnom nivou. Nemojmo zaboraviti da je Bosna i Hercegovina tri puta osvajala Zlatnu ligu nacija, da su tri puta imali pobjednike kupa šampiona i Eurolige, pa su očekivanja, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju uvijek visoka – istakao je Calleja.

Ovogodišnji turnir Zlatne lige nacija biće posljednja provjera forme za reprezentacije koje su izborile plasman na na ovododišnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu (od 28. augusta do 8. septembra). Pored BiH to su selekcije Njemčke i Ukrajine. 

‘Operacija Pariz’ je već počela

Selektor Ifet Mahmutović kazao je da je bh. tim na okupu pet dana i da se uspješno priprema za nastup u Zlatnoj ligi.

– Tu su igrači koji su već određeni za naš paraolimpijski tim. ‘Operacija Pariz’ je već počela i ono što mogu reći, na šta smo našu javnost navikli, biće medalja, sigurno. Naši igrači su jako dobro spremni, imamo jednog igrača koji neće moći igrati zbog povrede, ali je on tu i biće nam podrška u svemu ovome. BiH je drugi put dobila čast da organizuje Zlatnu ligu i mislim da ćemo pokazati zbog čega jesmo tu kao domaćini, jesmo najbolji ali to moramo da potvrdimo. Naši najveći rivali biće ekipe Ukrajine i Njemačke – kazao je Mahmutović.

Sve utakmice turnira igrat će se u hotelu Hills na Ilidži.

Zlatna liga nacija počinje sutra u 9.00 sati utakmicom između Poljske i Srbije, a Bosna i Hercegovina će svoju prvu utakmicu igrati u 13 sati protiv reprezentacije Hrvatske. Drugi susret naša zemlja će igrati sa Srbijom u 20 sati, a direktan prenos ove utakmice, kao i ostalih utakmica naše reprezentacije u subotu i nedjelju osiguran je na BHRT.