Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prvo ratno kino Apollo"

U Dubrovniku izložba fotografija o počecima Sarajevo Film Festivala

sff poceci
Ustupljena fotografija

Ova izložba uz umjetničke programe svjedoči i o prijateljima i gostima iz inostranstva koji su riskirajući svoje živote dolazili u grad pod opsadom. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni, na čijim je fotografijama ostao zabilježen jedan trag vremena

Izložba fotografija “Prvo ratno kino Apollo”, autora Milomira Kovačevića Strašnog, povodom održavanja 30. Sarajevo Film Festivala i pred početak Slano Film Days bit će otvorena u petak, 7. juna u Dubrovniku, u Art radionici Lazareti, saopćila je Press služba Sarajevo Film Festivala.

U saopćenju se navodi da Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, osnivač Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao “Prvo ratno kino Apollo” i iz kojih je nastao i Sarajevo Film Festival kakav poznajemo danas.

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar: izložbama, koncertima, filmskim programima.

Na izložbi u Dubrovniku, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, bit će izložene i fotografije iz perioda 1992. – 1994. nekih od izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi 93” Edina Numankadića, “Ace leži” Milomira Kovačevića Strašnog, “New York-Sarajevo”, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, “World Press Photo”, “Posljedice” Sophie Ristelbueber te “Shadows” Christiana Boltanskog.

“Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama zabilježio je i sačuvao od zaborava ne samo Prvo ratno kino Apollo, već i brojne izložbe koje su nastale tokom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke sa ratnih koncerata i druženja na Obali”, zapisala je između ostalog u tekstu izložbe kustosica Lejla Hodžić.

Ova izložba uz umjetničke programe svjedoči i o prijateljima i gostima iz inostranstva koji su riskirajući svoje živote dolazili u grad pod opsadom. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni, na čijim je fotografijama ostao zabilježen jedan trag vremena.

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023. u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo. Izložba je bila otvorena u sklopu Festivala u Centru u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine.

Izložbu u Dubrovniku organizuju Obala Art Centar Sarajevo i Art radionica Lazareti Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.