Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

U Kosači otvorena izložba “Spone – Tehnika Stil Tematika”

kosaca izlozba (1)

Izložba broji ukupno 23 rada i bit će otvorena tokom ljeta

Izložba radova 22 umjetnika pod nazivom “Spone – Tehnika Stil Tematika” otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić kazao je kako je osnova ove izložbe zbir radova mlađih autora koji su relativno nedavno darovali svoje radove fundusu Galerije.

– Kad smo vidjeli koji su to radovi i koje su to estetike, svakom od njih smo vrlo jednostavno mogli pridružiti neki od radova starije generacije autora koji su svoje radove darovali u fundus prije možda 50-60 godina – kazao je Nikolić.

Istakao je kako svi radovi, iako su različiti i nastali u različitim vremenima, korespondiraju na jednom nivou i govore o nečemu istom.

– To isto nije podjela nego je razlika, znači različiti prikazi nečega istog, ovi umjetnici govore o istim stvarima na različite načine. U jednom smislu to je stilski različito, u drugom tehnički i u trećem tematski, a odatle i sam naziv izložbe. Razlike su nešto što treba afirmirati – naveo je Nikolić.

Izložba broji ukupno 23 rada i bit će otvorena tokom ljeta.

– Mislim da će posjetitelji uživati, iako je ova izložba na neki način nastala ad hoc reakcijom na zadani problem koji smo imali tokom proteklih mjeseci zbog kojega nismo radili, ali, u svakom slučaju, svi prikazani radovi veoma su kvalitetni – kazao je Nikolić, koji je ujedno i jedan od izlagača.

Okvirni koncept izložbe govori o poveznicama između starog i novog dijela zbirke, svojevrsnoj kronologiji rasta kolekcije, kao i “različitostima” koje povezuju autore s djelima njihovih prethodnika i obratno, u tematskom, stilskom ili tehničkom prikazu određenog motiva.

Autori umjetničkih djela koja su izložena su Peđa Milosavljević, Ivica Kraljević, Dalibor Nikolić, Milivoj Uzelac, Attilio Melato, Karlo Afan de Rivera, Mario Sunjić, Frnjo Likar, Tamara Grbavac, Mehmed Zaimović, Ernesto Markota, Mirko Kujačić, Matko Vekić, Kažimir Hraste, Mirjana Dražnjak Naletilić, Stevan Knežević, Antonio Zago, Josip Mijić, Giuseppe Granzo, Nina Acković, Tomislav Zovko i Gradimir Petrović.