Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska filharmonija

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan koncert povodom Dana državnosti BiH

Sarajevska filharmonija

Na koncertu su nastupili Orkestar Sarajevske filharmonije i solisti Opere Narodnog pozorišta i to pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića

Sarajevska filharmonija večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održala koncert povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert su organizirali Kabinet predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Sarajevska filharmonija.

Na koncertu su nastupili Orkestar Sarajevske filharmonije i solisti Opere Narodnog pozorišta i to pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića.

U skladu s epidemiološkim mjerama Kriznog štaba Federacije BiH, koncertu je prisustvovao ograničen broj zvanica.

“Koncert u povodu Dana državnosti BiH, čiju sam ideju prošle godine prihvatio sa zadovoljstvom, predstavlja još jednu potvrdu značaja jednog od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Otuda i moje pokroviteljstvo ovom događaju u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, kazao je Džaferović.

Najavivši kako će nizom manifestacija naredne sedmice biti obilježen Dan državnosti BiH, Džaferović je istakao važnost odluke o obnavljanju državnosti BiH koju su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu usvojili vijećnici prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

“Na tom historijskom skupu donesena je odluka o obnavljanju državnosti i potvrđene historijske granice BiH koje su datirale iz perioda srednjovjekovne bosanske države i potvrđen je njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih građana”, kazao je Džaferović.

On je dalje kazao da je BiH pola stoljeća kasnije na temeljima antifašističke borbe i u teškim okolnostima agresije izborila svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih nacija.

“Mnogi naši građani su položili svoje živote za odbranu BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi. Dan državnosti je svečanost i manifestacije koje mu prethode su prilika da ih se sjetimo uz duboku zahvalnost što danas imamo državu. S posebnim poštovanjem prisjećamo se i prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića koji je u teškim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo bosanskohercegovačke patriote na put oslobođenja i nezavisnosti naše zemlje”, kazao je Džaferović.

Džaferović je također kazao da su ovakvi događaji prilika da se pokaže da je više onih koji vole i koji su spremni da sačuvaju suverenitet, demokratske vrijednosti i ravnopravnost svih građana jer u potpunosti nisu poražene ideologije koje su krajem prošlog stoljeća dovele do krvoprolića na prostoru bivše Jugoslavije.

“BiH je prirodno zaokruženi prostor sa svojom prepoznatljivom kulturom, tradicijom i bosanskohercegovačkim identitetom i na toj činjenici se konačno trebamo svi zaustaviti”, zaključio je Džaferović.