Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očuvanje sjećanja

U Prijedoru otvorena izložba “Adil Bešić – Heroj oslobodilačkog rata” autorice Belme Ćuzović

izložba belma cuzovic
Foto: Fond memorijala

Centralni dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića

Izložba “Adil Bešić – Heroj oslobodilačkog rata” autorice Belme Ćuzović, sinoć je otvorena u Prijedoru u okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023”.

Izložba, koja je prvi put bila priređena pred kraj prošle godine u galeriji u Bihaću, sada je pronašla svoje trajno mjesto u rodnom gradu majora Bešića – Prijedoru.

Centralni dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića.

Bešić je kao komandant Druge bihaćke / 502. slavne brdske brigade položio svoj život domovine 28. novembra 1992. godine, hrabro braneći domovinu BiH i rejon Grabeža.

Autorica Ćuzović naglašava iznimnu važnost izložbe u očuvanju sjećanja na herojstvo Adila Bešića i sve šehide ovog kraja.

-Oduševljena sam što je izložba smještena blizu rodne kuće heroja Adila i ulice u kojoj je odrastao, što će posjetiteljima omogućiti bliski susret s njegovim naslijeđem i istinski osjetiti važnost njegove žrtve – naglasila je Ćuzović.

Izložba pruža priliku da se generacijama koje dolaze prenese važnost herojstva i patriotizma, te da Adil Bešić i dalje ostaje izvor inspiracije mnogima koji cijene hrabrost i odanost svojoj domovini.

Osim otvaranja izložbe, istog dana otvoreno je i spomen obilježje posvećeno svim šehidima i poginulim borcima, te turbe Adilu Bešiću, čime se zauvijek upisuje ime hrabrog komandanta u sjećanje tog kraja, saopćeno je iz Fonda Memorijala KS.