Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija "Preporod"

U Sarajevu otvorena izložba akvarela Nerice Osmančević Abdulić

izlozba nerica osmancevic
Foto: Fena

Radovi su nastali u period od 2000. godine do danas

Izložba akvarela Nerice Osmančević Abdulić otvorena je večeras u galeriji “Preporod” u Sarajevu, u saradnji sa Festivalom Sarajevska zima.

Autorica Nerica Osmančević Abdulić je kazala da je na izložbi predstavljeno 25 do 30 radova iz svih njenih ciklusa, “kao neka vrsta male retrospektive”. Radovi su nastali u period od 2000. godine do danas.

nerica osmancevic
Foto: Fena

-Nekih 25 godina rada iz ciklusa u kojima slikam. Zastupljeni su portret; figura; susreti, gdje slikam neke obiteljske scene osoba koje poznajem, koje su mi drage; gradovi, pejzaži, brodovi, cvijeće, sve ono što predstavlja stvarni život oko mene – navela je Osmančević Abdulić.

Kaže da sve rado slika, ali da su nekako gradovi najkomplikovaniji zbog arhitekture, zbog crteža.

-U momentima kad se odmaram od tih teških gradova, onda nastaju akvareli cvijeća. Portreti su isto vrlo zahtjevni i vrlo mi je to drag ciklus – riječi su autorice izložbe.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je kazao da je ova izložba izvanredna prilika da se ponovo suočimo sa stvaralaštvom akvarela.

izlozba nerice osmancevic
Foto: Fena

Istaknuo je kako ga je posebno impresionirao triptih koji se odnosi na masline, zato što smatra da u svim korjenima različitih žanrova umjetnosti postoji način na koji razvijate svoju ideju, svoju kreaciju, da bi ona imala onu ekspresiju koju umjetnik očekuje da dobije posjetilac i s čim on može da se nosi kao sa svojim autorskim djelom.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić je kazao da dobar dio ovih akvarela pripada ciklusu “Gradovi”.

-Ja to vidim zapravo kao nastojanje, kao uspješni pokušaj umjetnice da umjetničkim sredstvima, kulturom, umjetnošću akvarela oslika grad, svoj doživljaj grada, taj grad umjetnički uobliči. A opet isto to, samo sa druge strane, radi i Međunarodni festival Sarajevo – Sarajevska zima, koji u grad doslovno unosi, uvodi kulturu i umjetnost – kazao je Kodrić.

Dodao je kako se sve to lijepo i večeras susrelo u galeriji “Preporod” na izložbi Nerice Osmančević Abdulić.