Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BKC TK

U Tuzli promovisan putopis “Putem svile”

1509_putem_svile1

O putopisu su govorili dr. Elvir Musić, Edib Kadić i Hamza Ridžal, a događaj je moderirala Amina Đulović

Promocija prvog bosanskohercegovačkog putopisa nastalog na putu svile, bila je razlog da se sinoć u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli traži mjesto više.

Brojne zvanice iz javnog života, predstavnici institucija i organizacija koje djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH, akademske zajednice, ljubitelji pisane riječi i veliki broj mladih, uživali su u jednosatnoj prezentaciji zanimljivog putovanja koje su Hamza Ridžal i Edib Kadić zabilježili u svojoj knjizi “Putem svile”.

O putopisu su govorili dr. Elvir Musić, Edib Kadić i Hamza Ridžal, a događaj je moderirala Amina Đulović.

Promociji je prisustvovao i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, a u ime domaćina i tri institucije koje su zajednički organizirale ovaj događaj, prisutnima se obratio dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli. Pored Behram-begove medrese, u organizaciji promocije su učestvovali Biblioteka “Behram-beg” i Bosanski kulturni centar TK, uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Dr. Elvir Musić u svom obraćanju istako divljenje autorima na odlučnosti da ostave poslove i prožive jedno takvo i tjelesno i duhovno putovanje, te ostave trajni zapis za sve one koji nisu u prilici da prođu taj put i prikažu. Autori su na putu kojim su stoljećima hodili trgovci, hodočasnici, vojske… nalazili mnogo poveznica sa našom domovinom i njenom historijom, što ga čini još vrijednijim, a za čitatelje dodatno interesantnijim.

– Željeli smo vidjeti kojim su to putima do naše Bosne došli brojni adeti, učenja, običaji, od književnosti, religije, duhovnosti i čega sve ne, a da mi toga najčešće nismo svjesni. U tradicijskom, kulturološkom, identitetskom smislu mnogo dugujemo tim velikim trgovačkim, intelektualnim i duhovnim centrima u Anadoliji, Horosanu i Centralnoj Aziji, u šta smo se mnogo puta i sami uvjerili na ovom putu – istakao je Hamza Ridžal, jedan od autora koji je istakao da su se dvije godine pripremali za ovo putovanje, iščitavajući knjige o Putu svile iz različitih vremena.

Jedan od autora Edib Kadić govoreći o putopisu i iskustvima sa putovanja posebno je istakao fenomen gostoprimstva sa kojim su se susretali skoro cijelim putem i „moć“ jedne riječi koju su često koristili.

– Kada bismo kazali da smo iz Sarajbosne, doslovno bi nam se sva vrata otvarala. Niti na jednom kontrolnom punktu, na granicama i kontrolnim punkotovima u područjima gdje djeluju razne vojne organizacije, kada bi vidjeli tablice na autu i čuli odakle smo, mnogi nas nisu pitali čak ni za provjeru pasoša- istakao je Kadić.

Samo na engleskom govornom području postoji više od 50 putopisa sa puta svile, dok na bosanskom jeziku ranije nije postaoji ni neki površan zapis. To je bio jedan od motiva da autori krenu na tromjesečno putovanje iz kojeg će nastati prvi bosanohercegovački putopis sa puta svile.

Putopis „Putem svile” je nastajao tokom 2021. godine, a štampan je u izdanju „Dobre knjige“ ove godine.