Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ukrajina diže glas"

U ukrajinskom Lavovu se održava Kongres o ulozi kulture u vremenu rata

lavov kongres kultura rat
FOTO: Fena

Na početku Kongresa govorila je voditeljica  Centra za građanske slobode, koji je 2002. dobio Nobelovu nagradu za mir Oleksandra Matviychuk za mir (2022)

Treći kulturni kongres “Ukrajina progovara: Ukrajina diže glas” počeo je s radom danas i trajat će do 9. septembra na Državnom politehničkom sveučilištu u Lavovu, javlja izvještač Fene. 

Ove godine Kongres se, između ostalog, bavi jezikom rata. Postavlja pitanje koliko rat i ratna agresija dovode do krize imenovanja, šta se dešava kada se pojavi nova realnost, mogu li se  ciljane ruske rakete usmjerene na ubijanje stotina civila nazvati uobičajenim terminom “zločin”, a namjerno poplavljeni deseci sela i gradova uskraćivanjem ljudi na mogućnost evakuacije? Možda treba stvarati nove riječi – kao što je to nekada radio i Rafael Lemkin, ne nalazeći u jeziku nijednu adekvatnu riječ o obilježavanju masovnih zločina nacista i od frakcija postojećih riječi čineći pojam “genocid”?

Na početku Kongresa govorila je voditeljica  Centra za građanske slobode, koji je 2002. dobio Nobelovu nagradu za mir Oleksandra Matviychuk za mir (2022).

Ona je skrenula pažnju na  dokumentaciju o kršenju prava tokom rata u Ukrajini, zagovaranje, na međunarodnoj razini, potrebe za primjerenim i brzim kažnjavanjem Ruske Federacije za ratne zločine u Ukrajini.

 Također je u okviru prvog dana razgovarano i o temi  “Prevođenje iskustva rata”na kojoj su razgovarali  Krzyštof Chizevski (Poljska), Robert Cambel (Japan) online, Diana Vonnak (Mađarska) online. Razgovor je moderirao Ostap Slivinsk.

Uz Kongres se uporedo održava i popratni program „Zajedno“. Riječ je o programu  Kongresa koji promišlja bitna pitanja, između ostalog, pitanje kulturne politike, uloge kulture u obnovi Ukrajine, borbu protiv ruske propagande u inozemnim medijima.

Danas je u okviru ovog programa razgovarano i o primjeni konvencija o zaštiti kulturne baštine tokom rata. 

Organizatori Kongresa su Institut za kulturnu strategiju i NVO “Virmenska 35”, uz potporu Gradskog vijeća Lavova, Zaklade ZMIN, Međunarodne zaklade Renesansa, UCF-a i Nacionalnog univerziteta Lavovske politehnike.