Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Potvrđena optužnica protiv bivšeg komandanta 122. brigade VRS i dvojice komandira

bosko peulic optuznica
FOTO: Screenshot
Boško Peulić

U inkriminirano vrijeme bio komandant 122. lake pješadijske brigade (Ipbr) 1. Krajiškog korpusa VRS-a, a kasnije komandant 22. Ipbr 1. Krajiškog korpusa VRS-a

Sud Bosne i Hercegovine je  potvrdio optužnicu kojom se optuženi – Boško Peulić, Petar Đurić i Davor Peulić terete da su počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od početka maja do kraja oktobra 1992. godine na području općina Travnik i Skender Vakuf, današnja općina Kneževo, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Vojske srpske republike BiH, kasnije RS (VRS), s jedne strane i Armije RBiH i HVO-a s druge strane, nečovječno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, a Boško Peulić kršeći i odredbe Dopunskog protokola I uz ženevske konvencije.

Boško Peulić je u inkriminirano vrijeme bio komandant 122. lake pješadijske brigade (Ipbr) 1. Krajiškog korpusa VRS-a, a kasnije komandant 22. Ipbr 1. Krajiškog korpusa VRS-a.

Petar Đurić bio je u to vrijeme komandir jedinice Vojne policije VRS-a, a Davor Peulić,  komandir centra veze VRS-a, saopćeno je iz Suda BiH.