Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

19. oktobra

U Zagrebu otvaranje izložbe radova vrsnog bh. grafičara Dževada Hoze

Svečano otvorenje izložbe najavljeno je za 19.00 sati u dvorani Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu, saopćeno je iz tog centra

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, organizirat će 19. oktobra u Zagrebu retrospektivnu izložbu radova jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih slikara-grafičara u drugoj polovici dvadesetog stoljeća Dževada Hoze.

Svečano otvorenje izložbe najavljeno je za 19.00 sati u dvorani Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu, saopćeno je iz tog centra.

Dževad Hozo (10. maj 1938. Užice – 20. decembar 2020. Sarajevo) bio je bosanskohercegovački grafičar. Inspiraciju i preokupaciju Hozo pronalazi u prošlosti – u materijalnoj baštini i tekstovima bosanskohercegovačkih pisaca koji o tom vremenu pripovijedaju (Mak Dizdar, Ivo Andrić).

Samostalno je izlagao više od četrdeset puta, a grupno sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je 20. decembra 2020. u Sarajevu.