Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska

Ugledni muzej prikazuje kontroverznu zbirku umjetnina stečenih u doba nacizma

Foto: Facebook

Industrijalist njemačkog porijekla postao je švicarski državljanin 1937. i umro je 1956, sakupivši oko 600 umjetničkih djela, uključujući remek djela Cezannea, Degasa, Maneta, Moneta, Renoira, Rembrandta, Picassa i Van Gogha

Ugledni švicarski muzej naišao je na probleme pri izlaganju zbirke umjetnina stečenih u upitnim okolnostima tokom Drugog svjetskog rata, dok neki tvrde da se pokušaj stavljanja ‘u kontekst’ ne fokusira dovoljno na sudbinu bivših vlasnika umjetnina koji su bili Jevreji.

Dugo je postojala sumnja oko porijekla jedne od najprestižnijih evropskih privatnih umjetničkih zbirki iz doba nacizma, koju je stekao trgovac oružjem Emil Buhrle, koji se obogatio tokom rata.

Djela oduzeta od Jevreja

Industrijalist njemačkog porijekla postao je švicarski državljanin 1937. i umro je 1956, sakupivši oko 600 umjetničkih djela, uključujući remek djela Cezannea, Degasa, Maneta, Moneta, Renoira, Rembrandta, Picassa i Van Gogha.

Neka od ovih djela su prethodno bili oduzeta od svojih vlasnika Jevreja ili prodana po veoma niskoj cijeni i u žurbi dok su njihovi vlasnici bježali od nacista.

Najveći umjetnički muzej Švicarske Kunsthaus Zürich suočio se s kritikama 2021. kada je otvorio novu zgradu u kojoj će biti smješteno oko 170 komada iz kolekcije.

Hakerski napad

Nova izložba muzeja, “Budućnost za prošlost – Zbirka Buhrle: umjetnost, kontekst, rat i sukob”, pokušava proširiti fokus i ispitati šta se dogodilo jevrejskim kolekcionarima.

Međutim, neki kažu da izložba nije uspjela otići dovoljno daleko, jer su hakeri napali web stranicu muzeja ranije ove godine, označivši Buhrlea “simpatizerom nacista”.

Čak i prije otvaranja izložbe 3. novembra, savjetodavni odbor vanjskih stručnjaka dao je otkaz u znak protesta zbog nedostatka prostora koji je dodijeljen bivšim jevrejskim vlasnicima.

Sudski proces

-Svjesni smo činjenice da ova kolekcija zahtijeva mnogo rasprava i smatrali smo da moramo pokazati rad, ali i s kontekstom – rekla je direktorica muzeja Ann Demeester za AFP.

Fondacija Buhrle, koja posjeduje zbirku, priznala je da su 13 slika koje je trgovac oružjem kupio tokom rata nacisti opljačkali od Jevreja u Francuskoj.

Nakon sudskih procesa u kasnim 1940-ima, Buhrle je vratio svih 13 komada njihovim pravim vlasnicima, a potom ih je ponovno otkupio, navela je fondacija.e.