Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. maja

Uskoro besplatno online dostupan film “Afro-kubanske igre”

afro kubanske igre
Foto: Meeting Point

“Afro-kubanske igre”, film je o bivšim afričkim robovima na Kubi, koji svjedoči o njihovom fizičkom oslobođenju od okova ropstva, kao i o njihovom duhovnom oslobođenju od kolonijalizma

Od 1. maja na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, besplatno online će biti dostupan kratki dokumentarni film “Afro-kubanske igre” Pavla Jocića i Petra Lalovića.

Film “Afro-kubanske igre” je dostupan na ovom linku, u sklopu programa CineArchive, kojeg zajednički realizuju platforma kina Meeting Point i Filmski Centar Sarajevo, zaslužan za digitalizaciju filma.

“Afro-kubanske igre”, film je o bivšim afričkim robovima na Kubi, koji svjedoči o njihovom fizičkom oslobođenju od okova ropstva, kao i o njihovom duhovnom oslobođenju od kolonijalizma, manifestovanom kroz ples njihovih predaka.

Glavni akteri “Afro-kubanskih igara” su ljudi koje su na Kubu nasilu doveli španski osvajači i robovlasnici kao robove, a igre su odraz njihove tradicije i povratak afričkim korijenima. Ovaj film čuva sjećanje na njihovu afričku prošlost, kao i na samu prošlost Kube iz šesdesetih godina.

U programu CineArchive na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba do 1. maja možete pogledati kratki dokumentarni film u boji Vlatka Filipovića (1936 – 2019) “Kruh naš svagdanji daj nam danas” iz 1978. Film je dostupan na ovom linku.

Filmovi iz programa CineArchive su besplatno dostupni na ovom linku gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.