Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija u Vijećnici

Veliki pjesnik i vrsni poznavalac jezika Hadžem Hajdarević otišao je iznenada i tiho

hadzem hajdarevic komemoracija
Foto: Fena

U književnim krugovima, podsjetio je Kujović, svi ga pamte po njegovoj plemenitosti, širini duha, odmjerenosti i nesebičnom zalaganju za pisce i njihovu dostojnu afirmaciju i promociju

Komemoracija istaknutom bh. književniku i dosadašnjem predsjedniku Društva pisaca BiH Hadžemu Hajdareviću, koji je preminuo u 68. godini, održana je danas u sarajevskoj Vijećnici. Jedna je ista misao dominirala na skupu – otišao je iznenada i tiho veliki pjesnik, vrsni poznavalac i majstor jezika, esejista.

hadzem hajdarevic komemoracija
Foto: Fena

O liku i djelu Hadžema Hajdarevića govorili su prijatelji, kolege, saradnici – gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te profesori i književnici Alen Kalajdžija, Mile Stojić, Asmir Kujović, Jagoda Iličić, Edin Pobrić i Nazif Hasanbegović.

-Ispraćamo prijatelja svih ljudi koji je svojom pjesničkom i ljudskom širinom obilježio književni i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Svestran, kreativan, upečatljiv po očuvanju bosanskog jezika – kazala je gradonačelnica Karić.

Bio je, podvukla je, otvorenih vidika i osoba bez predrasuda te bio i ostao most među ljudima i narodima.

hadzem hajdarevic komemoracija
Foto: Fena

-Cijeli njegov život i njegova poezija veličali su dobro u čovjeku i ljudska vrlinu. Živio je tako do zadnjeg daha ostavljajući nam mnogo lijepih riječi, mnogo uvezanih stihova, vrijednih poruka, kao najljepši spomenik svoga postojanja – rekla je Karić.

Asmir Kujović navodi da je Hajdarević svojim ukupnim angažmanom i kao publicista, kritičar i pronicljivi analitičar bh. društvene i kulturne zbilje, i kao ključni pregalac u borbi za afirmaciju bosanskog jezika, obilježio književni život Bosne u prijelomnim godinama od raspada bivše države i sticanja nezavisnosti BiH do današnjih dana.

U književnim krugovima, podsjetio je Kujović, svi ga pamte po njegovoj plemenitosti, širini duha, odmjerenosti i nesebičnom zalaganju za pisce i njihovu dostojnu afirmaciju i promociju. Častan i nepristrasan, kao rukovodilac spisateljskog esnafa, uspijevao je da pomiri različite poglede, te uživao povjerenje svih kolega.

hadzem hajdarevic komemoracija
Foto: Fena

-Bio je, što se za malo kojeg drugog savremenog pjesnika može reći, u pravom smislu čuvar i rizničar našeg jezika, u čemu se po mnogim historičarima književnosti i ogleda smisao pjesničkog poslanja – rekao je Kujović.

Od Hadžema Hajdarevića oprostili su se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, brojni prijatelji, poznanici, univerzitetski profesori te drugi djelatnici javnog i kulturnog života BiH.

Hadžem Hajdarević objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se kada je u pitanju žanr ubraja u najraznorodnije savremene bosanskohercegovačke autore.

hadzem hajdarevic komemoracija
Foto: Fena

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, talijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada “Skender Kulenović” (1996.), “Planjaxova” nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.), koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo, 2013.). Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Od 2002. pa do 2012. godine bio je, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije “Sarajevski dani poezije”, a krajem marta 2018. izabran je za predsjednika bosanskohercegovačkog Društva pisaca.

Živio je i radio u Sarajevu. Posljednjih dvadesetak godina bio je uposlen u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.