Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hadžići

Vlasnik pilane zatrpao nekropolu stećaka balvanima?!

nekropola hadzici
FOTO: E. Medanhodžić
Lokacija na kojoj su istovareni balvani, a za koju Medanhodžić tvrdi da je nekropola stećaka

Pozivamo Kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti

Ekipa Fondacije Čuvari baštine – Bassania krenula je u obilazak dijela nekropola stećaka u Hadžićima vođena odličnom knjigom Derviša Jasike iz 2015 godine gdje su popisane sve nekropole u ovoj općini.

No, kako tvrde, tražeći nekropolu Gomjenica u selu Gradac izgubili su puno vremena jer je nisu mogli naći.

“Sve dok jedan lokalni mještanin nije odveo do lokalne pilane gdje smo vidjeli samo jedan stećak zguran uz ogradu. A, onda smo shvatili da je vlasnik pilane istovario ogromne balvane preko nekropole, koja je prema opisu od prije 10 godina imala osam stećaka od kojih jedan posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale”, tvrdi Emir Medanhodžić iz Fondacije Čuvari baštine – Bassania.

“Što je najgore, to tako stoji veća 10 godina i da niko od nadležnih institucija ne reaguje. Pozivamo Kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti”, napisao je Medanhodžić na Facebooku.

“Smatramo da su stećci naša najvrednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama Kantona, a ne samo od Baščaršije do Marijin Dvora. Prilažemo fotografije stećaka od prije 10 godina kao materijalni dokaz i fotografije trenutnog stanja”, , poručio je Medanhodžić i dodao:

“Ako sada ne zaustavimo i ne sankcionišemo ovakve pojave, za nekih 50 godina nećemo imati više šta štititi.”