Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

1. mart

Za Dan nezavisnosti BiH raznovrstan program u BKC i Clubu Cinemas – Sloga

ljetopis o kralju tvrtku
Foto: JU BKC KS

Sarajevski punk bend Srklet  promovirat će album ‘Povratak nepismenih’, u Clubu Cinemas – Sloga 1. marta od 20 sati

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine bit će obilježen u četvrtak, 29. februara i petak, 1. marta u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i Clubu Cinemas – Sloga u Sarajevu, a planiran je niz filmskih, muzičkih i književnih programa i sadržaja.

Galerija sarajevskog BKC-a bit će 1. marta mjesto praznične zabave i smijeha za najmlađe, za 11 sati najavljena je predstava ‘Priče s dvora bosanskoga’. Kroz bogatu istoriju Bosne i Hercegovine posjetioce će voditi princeza i vitez sa bosanskog dvora – glumci Ana – Marija Tomić i Kemal Čebo, zatim Mirsad Abdagić-Kike, a pomoći će im balerine plesnog studija Aurora – KUD Baščaršija. Nakon predstave bit će upriličena dodjela priznanja za najbolje likovne, literarne i video radove učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, o temi ‘Jedna si jedina, moja domovina’. 

Dokumentarni film ‘Talijan’

Dokumentarni film ‘Talijan’ autorice Arijane Saračević-Helać bit će premijerno prikazan 1. marta u Velikoj dvorani BKC s početkom u 20 sati, u okviru svečanog tematskog programa. Film o ratnom komandantu i generalu Armije Bosne i Hercegovine Mustafi Hajrulahoviću (1957 – 1998.) Talijanu (dobitniku Ordena zlatnog grba sa mačevima) rađen je u koprodukciji Federalne televizije i JU BKC. 

Dokumentarni film ‘Talijan’ autentična je priča o čovjeku koji je živio slobodu, kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, autorica podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH.

Promocija knjige ‘Bosna i Hercegovina – kulturna kapija Evrope’, autora Zorana Bibanovića bit će upriličena 29. februara u Galeriji BKC-a u 19 sati. Knjiga Zorana Bibanovića, dugogodišnjeg djelatnika u industriji turizma, specijaliziranog na poslovima strateškog razvoja turizma u Sarajevu i BiH je prva revijalna interpretacija kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH.

Za ljubitelje plesne elektronske muzike odabrani klupski program je pripremio Ilhan Hajdarpašić poznatiji kao DJ ILKO, koji će u foajeu sarajevskog BKC-a 1. marta puštati muziku od 22 do 01,00 sati.

Sarajevski punk bend Srklet  promovirat će album ‘Povratak nepismenih’, u Clubu Cinemas – Sloga 1. marta od 20 sati. Album je kruna petogodišnjeg rada tog benda, objavljen je 14. februara 2024. godine u izdanju Sarajevo Diska i sadrži 12 novih pjesama u punk rock stilu, a tekst, muziku i aranžmane potpisuju svi članovi tog benda.

– Programi se održavaju u organizaciji JU ‘Bosanski kulturni centar KS’, a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva – saopćio je BKC.