Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cazin

Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM

Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KMZa rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KMZa rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KMZa rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KMZa rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KMZa rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM
Za rekonstrukciju istorijskog dragulja, dvorca Lothara von Berksa izdvojeno 2,3 miliona KM

Lothar von Berks, vitez Malteškoga reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkome stilu

Grad Cazin se priprema za ambiciozan projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa, koji se nalazi u kompleksu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, a trenutno je u ruševnom stanju. Potrebna sredstva obezbijedili su Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Cazin, koji su za tu namjenu zajedno izdvojili 2,3 miliona KM, bez PDV-a.

Ovaj projekat predstavlja važan korak u obnovi kulturne baštine grada Cazina i Bosanske krajine.

Dvorac Lothara von Berksa, koji je izgrađen još u 19. vijeku, jedan je od najpoznatijih historijskih spomenika u regiji. Međutim, vremenom je dvorac izgubio nekadašnju slavu i potrebna su značajna ulaganja kako bi bio vraćen u prvobitno stanje.

Direktor JU Centra za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganović istaknuo je za Fenu da se radi se o iznosu višem od  2,3 miliona KM.

Riječ je o procijenjenoj vrijednosti radova bez PDV-a, što znači da je ukupna vrijednosti radova još veća.

Obnova krovišta i međuspratnih konstrukcija

On precizira da će se konkretni radovi vršiti na dvorcu Lothara von Berksa za koji je u proteklom periodu urađen glavni projekat, uz izdvojena sredstva od skoro 80.000 KM. Na osnovu tog projekta Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je građevinsku dozvolu, dok bi se javna nabavka trebala odnositi na infrastrukturne radove na dvorcu koji podrazumijevaju obnovu krovišta i međuspratnih konstrukcija na objektu.

– Za dvorac također imamo i potpunu projektnu dokumentaciju, te izdatu građevinsku dozvolu. U međuvremenu je Centar za kulturu i turizam, zajedno sa Gradom Cazinom, obezbijedio novih 100.000 KM za izradu projektno-tehničke dokumentacije ostalih dijelova Nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac i mislim da će kroz desetak dana Centar za kulturu i turizam raspisati javnu nabavku projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov da bismo mogli krenuti sa rekonstrukcijom drugih dijelova ovog značajnog kulturno-historijskog kompleksa – naglasio je Beganović.  

Riječ je o projektu od velikog značaja za Grad Cazin i njegove stanovnike. Rekonstrukcija dvorca Lothara von Berksa će pružiti nove mogućnosti za kulturne događaje i manifestacije, kao i otvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma. Očekuje se da će završetak radova privući veći broj posjetilaca i turista u ovaj dio BiH.

Grad Cazin je prepoznao važnost očuvanja kulturne baštine i ulaganja u razvoj turizma kao jedan od ključnih faktora za unapređenje lokalne ekonomije. Projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa je samo jedan od brojnih koraka koje Grad Cazin planira poduzeti kako bi ostvario navedene ciljeve.

Četiri licencirane firme

Govoreći o proceduri, Beganović podvlači da je ona takva da javna nabavka traje do 5. januara, nakon čega se pristupa odabiru najpovoljnijeg ponuđača koji će poslije toga biti uveden u radove. Naglašava da za ovakve vrste radova u BiH postoje četiri licencirane firme te se nada da će neka od njih biti zainteresirana za ovakvu vrstu radova koji do sada nisu bili u toj vrijednosti.

– Nakon toga će svi uslovi biti definisani ugovorom, kada je u pitanju dužina trajanja izvođenja radova na obnovi ovog nacionalnog spomenika. Isto tako je bitno naglasiti da su planirana i druga sredstva kao npr. sredstva Vlade FBiH koja su u iznosu od 2,5 miliona KM za Grad Cazin. I ta sredstva se odnose na rekonstrukciju dvorca Lothara von Berksa, i vjerujem da nakon ove početne, možemo očekivati i drugu fazu izvođenja radova na rekontrukciji dvorca – kaže Beganović.

Kroz zajedničke napore Vlade Unsko-sanskog kantona, Grada Cazina i lokalne zajednice, očekuje se da će rekonstrukcija dvorca Lothara von Berksa biti završena u što skorijem roku i da će doprinijeti razvoju turizma i podizanju kvaliteta života stanovnika Cazina.

Vitez Malteškoga reda

Lothar von Berks, vitez Malteškoga reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkome stilu, u koji se zajedno s porodicom uselio 1902. godine. Berksovi potiču iz Engleske, a kao rimokatolici pobjegli su sa britanskog ostrva na evropsko kopno u provinciju Brabant – u današnjoj Nizozemskoj.

On je rođen 1850. godine u Sunji. Slijedeći stope svog oca Martina von Berksa stupa u redove carsko-kraljevske vojske te postaje Carski vitez. U toj je ulozi učestvovao u pohodu Austro-Ugarske na Bosnu. Obavljao je niz funkcija u aneksiranoj Bosni. Bio je šef policije grada Sarajeva te je proglašen za počasnog građanina bosanskohercegovačkog glavnog grada 1888. godine. Takođe je i jedan od osnivača prvog planinarskog društva Bosne i Hercegovine, bio je i okružni načelnik u Bihaću te gradonačelnik Brčkog.