Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dani Jurislava Korenića”

“Život na stiku” Dževdeta Tuzlića vrijedno dokumentarističko djelo

dzevdet tuzlic – Armin Durgut Pixsell

Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme novinara koji je svoj radni vijek s više od 40 godina posvetio prije svega kulturi

Knjiga “Život na stiku – 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima” autora Dževdeta Tuzlića predstavljena je danas u Kamernom teatru 55 u okviru regionalnog festivala “Dani Jurislava Korenića”.

Tuzlićeva knjiga objedinjava dio opusa, sadržanog u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene.

Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme novinara koji je svoj radni vijek s više od 40 godina posvetio prije svega kulturi.

Dugogodišnji novinar i direktor Media Centra Boro Kontić prisjetio se zajedničkih novinarskih početaka i učenja novinarskog zanata sa Dževdetom Tuzlićem. On je istakao da je Tuzlićeva knjiga, kao novinara koji se posvetio kulturi, o pravim vrijednostima, te istakao njenu dokumentarističku vrijednost.

Medijski analitičar i novinar HINA-e Ranko Mavrak istakao je također dokumentaristički značaj Tuzlićeve knjige te istakao da na oko 500 stranica nudi iskustvo i pouku osobe koja je više od 40 godina prisutna u svijetu novinarstva.

Tuzlić je ovom prilikom kazao da ovo nije knjiga za sladokusce pisane riječi, “Život na stiku” knjiga je za ljubitelje bolje prošlosti, koji mogu u njoj pronaći neke elemente prije svega iz sfere kulture.

– Ovo nije knjiga jedne izdavačke sezone, nego je knjiga mog života na neki način. Tako da se o njoj može govoriti bez opterećenja na godinu izdanja. Ja sam je izdao u povodu 40 godina mog profesionalnog rada – kazao je Tuzlić.

On je također rekao da je knjiga prvi put predstavljena 10. aprila 2019. godine na godišnjicu osnivanja nekadašenjeg Radio Sarajeva.

“Život na stiku” sa podnaslovom “40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima“, presjek je višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama „Treća dimenzija“, Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, „Nezavisnim novinama“…

Izdavač knjige je KULT-B Sarajevo, a suizdavač Planjax iz Tešnja.