Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mogućnost petog vala

Hitan sastanak njemačkih čelnika o uvođenju strožih Covid mjera

Njemacka_koronavirus_Xinhua fena

Hitni sastanak je sazvan uglavnom kao reakcija na hitan poziv novog Stručnog vijeća savezne vlade za koronavirus. Prema vijeću, brzo širenje varijante Omicron prijeti “novoj dimenziji” pandemije u Njemačkoj

Kako se nad Njemačkom nadvija mogućnost petog vala koronavirusa potaknutog varijantom Omicron, čelnici savezne i njemačkih državnih vlada sastat će se u utorak poslijepodne kako bi razgovarali o strožim ograničenjima za januar.

Fokus video konferencije između 16 njemačkih državnih premijera i kancelara Olafa Scholza je kako najbolje smanjiti društvene kontakte za cjelokupnu populaciju, uključujući one koji su potpuno vakcinisani i one koji su se oporavili od Covid-19. O zatvaranju klubova i diskoteka također se raspravlja i ta mjera čini se vjerojatnom, prenosi dpa.

Hitni sastanak je sazvan uglavnom kao reakcija na hitan poziv novog Stručnog vijeća savezne vlade za koronavirus. Prema vijeću, brzo širenje varijante Omicron prijeti “novoj dimenziji” pandemije u Njemačkoj.

Proslava Božića s članovima porodice i ove bi godine bila moguća, rekao je premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije i aktualni predsjedavajući Konferencije predsjednika ministara Hendrik Wuest, ali bi se u isto vrijeme kontakti morali smanjiti.

Kancelar Scholz je u ponedjeljak rekao: “Rezultat će biti da, vjerujem, možemo uspostaviti konsenzualni pristup”, dodajući da je zaštita važne infrastrukture koja bi mogla biti ugrožena povećanjem bolovanja također od najveće važnosti. To znači, rad sigurnosnih agencija, bolnica i dobavljača energije.

Državni premijeri prvo će se međusobno konsultirati u utorak prije nego što im se pridruži videovezom kancelar Scholz.