Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija "Aluminij"

Izložbom slika Vlaha Bukovca otvoreno Mostarsko proljeće

vlaho_bukovac_1

Izložbu i Mostarsko proljeće otvorio je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je kazao kako sve ove godine Matica hrvatska Mostar radi izvrstan posao

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća – 21. dani Matice hrvatske otvoreni su izložbom velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca u Galeriji “Aluminij”.

Postav pod nazivom “Portreti obitelji”, koji kao dar Mostaru stiže iz Umjetničke galerije Dubrovnik, čini trinaest remek-djela hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko porodičnih fotografija.

Izložbu i Mostarsko proljeće otvorio je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je kazao kako sve ove godine Matica hrvatska Mostar radi izvrstan posao.

– Hvala vam što ste nas učinili posebnim. Imam posebnu čast i privilegiju kazati nešto ovako: što bi bio Mostar bez proljeća, a što bi bilo proljeće bez Matice? Sa zadovoljstvom otvaram ovu izložbu i Dane Matice hrvatske i zahvaljujem prijateljima iz Dubrovnika što su nam omogućili da možemo uživati u ovoj večeri – kazao je Čović.

Direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija i voditelj Galerije “Aluminij” Darko Juka istaknuo je kako je jako puno truda uloženo da se Bukovčeva platna donesu u Mostar.

– Izvesti Vlahu Bukovca iz dubrovačkih zidina moguće je samo ako gospari imaju povjerenja u vas, a povjerenje se ne rađa preko noći. Ono se gradi godinama, kroz suradnju, kroz zajedništvo, kroz sinergiju. Dovesti ovu izložbu u Mostaru bilo je jako teško i ponos je time veći što su ta djela danas ovdje i što vas možemo darovati s trinaest umjetnina koje potpisuje Vlaho Bukovac – poručio je Juka.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić u svom je obraćanju kazala kako je i ove godine vrijedni tim Matice hrvatske Mostar pomno birao i pripremao program Mostarskog proljeća.

– Osim umjetnosti, Matica hrvatska posebno naglašava i slavi kulturu rada. Stoga na kraju želim citirati naše gospara Luku Paljetka: “Proljeće je reklo: ‘Dosta je zime, i zato evo me’, i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu – ‘spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči, iz kreveta skači smjesta, i niči!’. Mostarsko je proljeće niklo 21. prvi put – kazala je Ostojić.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i voditelj projekta Josip Muselimović ocijenio je kako će Mostar za vrijeme trajanja manifestacije biti istinska prijestolnica kulture ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nego i u cijeloj BiH i šire.

– Organizirati jednu ovakvu kulturnu manifestaciju zaista nije jednostavno, a mi sve to radimo zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji i izgrađenim partnerstvima s kulturnim centrima u Sarajevu, Splitu, Dubrovniku, Banjaluci, Zagrebu i drugim gradovima – istaknuo je Muselimović.

U okviru 21. dana Matice hrvatske, koji ove godine traju do 11. lipnja, bit će upriličeno trideset i pet kulturnih programa.

Pored izložbe Vlaha Bukovca u likovnom dijelu programa planirana je i likovna kolonija Krešimira Kreše Ledića te izložba djela iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

Ljubitelji književne umjetnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak, a bit će predstavljena i knjiga Zlatka Dalića “Rusija naših snova” o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Iznimno bogat bit će kazališni program. Tako će u Mostaru gostovati Teatar Gavran s predstavom “Sve o ženama”, zatim Kamerni teatar 55 s predstavom “Mirna Bosna”, Gradsko kazalište mladih Vitez izvest će “Carevo novo ruho”, zagrebački Gala teatra gostuje s predstavom “Samo jedna žena”, HNK Zadar izvest će predstavu “Lice”, a HNK Split predstavu “Paralelni svjetovi”.

Ansambl Narodnoga pozorišta Mostar u okviru Mostarskog proljeća izvest će predstavu “Anđeli Babilona”, a Hrvatsko narodno kazalište Mostar premijerno će izvesti predstavu “Kraljevo”.

Detaljan program može se pogledati na internetskim stranicama Matice hrvatske Mostar VIDEO

Visoki pokrovitelj 21. dana Matice hrvatske je Hrvatski narodni sabor, a generalni sponzor Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB.