Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evociranje uspomena

Nele Karajlić o “starom konfliktu”: Dobro sam naučio lekciju

karajlic

Karajlić glumi samog sebe u filmu “Balkanska međa”, a potom nastavlja pripreme za koncert na Tašu 25. maj

Nele Karajlić, bivši frontmen “Zabranjenog pušenja”, karijeru pisca započeo je knjigom “Fajront u Sarajevu”, a nastavio romanom “Solunska 28”. Ovu godinu obilježiće prije svega muzikom. Sada glumi samog sebe u filmu “Balkanska međa”, a potom nastavlja pripreme za koncert na Tašu 25. maja.

Na pitanje da li mu je bilo teško da u filmu, koji govori o ruskom zauzimanju prištinskog aerodroma Slatina pred kraj NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, igra sebe, Nele kaže da jeste budući da je lik koga tumači mlađi od njega 20 godina.

“Meni je bila čast kad me je Miloš (Biković) pozvao i rekao ‘Snimamo taj film. Gledao sam na internetu da ste vi pjevali. Da li bi ti to htio?’ Naravno, što da ne. Nećemo ništa pogriješiti”, priča Nele, koji je u filmu pjevao svoju pjesmu “Ženi nam se Vukota”.

“Kada se čovjek bavi umjetnošću, kao Miloš i ja, onda su ta ‘eksperimentalna’ vremena mnogo uzbudljivija i mnogo inspirativnija od ovih, uslovno rečeno, normalnih vremena.”

O svom povratku na koncertnu scenu i predstojećem koncertu u Beogradu, zakazanom “baš na 25. maj” nekadašnji frontmen “Zabranjenog pušenja” kaže:

“To je slučajno. Pod jedan, 25. maj je subota. A pod dva, ima neka tajna veza… Ja sam prvi čovjek koji je sa drugom Titom imao konflikt. Možda djeca ne znaju, 25. maja je rođen drug Tito. Tako je ispalo da ćemo izgleda na stadion Tašmajdan donijeti štafetu 25. maja.”

Za pomenuti “konflikt”, odnosno koncertu iz prve polovine osamdesetih na kome je pokvareno gitarsko pojačlalo prokomentarisao sa “Crk'o maršal!”, Nele kaže da je tada prvi put osjetio da ne može baš sve što imaš na umu da se kaže.

“Mogu vam reći da sam dobro naučio tu lekciju…”, istako je Nele Karajlić, prenosi B92.