Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladić kojeg su smatrali božanstvom, konačno se otarasio repa

repina

Indijcu (18) odstranjen je 20 centimetara dug rep, što je ujedno i najduži ikad izmjeren rep koji je narastao nekom čovjeku.

Tinejdžer, čiji je identitet zaštićen, primljen je u bolnicu u Nagpuru u Indiji 29. septembra. Zbog repa je imao jake bolove u leđima. Nije mogao normalno sjediti ni spavati, javlja Sun.

– Mladić je rođen s repom. Iako je porodica bila svjesna deformacije, nisu ga odveli liječniku zbog društvene stigme i praznovjerja – kazao je doktor Pramod Giri.

Naime, porodica i komšije vjerovali su da je mladi Indijac reinkarnacija Hanumana, hinduističkog boga u majmunskom obliku.

indijac_rep_operacija

– Kako je rastao, tako su mladićevi problemi bili sve veći. Uprkos tome, i on i porodica skrivali su to godinama iako se sve moglo riješiti operacijom, dok je još bio beba. Idealno bi bilo da je rep odstranjen najakasnije u dobi od 5 godina – kaže doktor.

Rep kod ljudi može poremetiti normalno funkcioniranje mjehura te donjih udova.

– Rep je kroz godine rastao, a u njemu se formirala kost koja je počela pritiskati mladićeva leđa – rekao je doktor Divik Mittal, asistent na medicinskom fakultetu.

indijac_rep_operacija1

Šesteročlani liječnički tim, predvođen doktorom Girijem operisao je dječaka za samo sat vremena i odstranio rep.

– Osjećam se slobodno sada kad više nisam božanstvo. Sada se pred mojim domomom više neće skupljati praznovjerni ljudi. Mrzio sam usporedbe s bogom – govori mladić.

Prema podacima indijskog društva pedijatara dosad je zabilježeno šest takavih slučajeva u ovoj zemlji. U Punjabu je 2014. identificiran tinejdžer s repom dugim skoro 18 centimetara.