Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Morski pas duh prvi put snimljen u morskim dubinama

chimaera

Američki naučnici pronašli su do sad neviđenog misterioznog morskog psa. Snimajući dubine Tihog oceana uz obalu Kalifornije i uz Havaje snimili su morskog psa duha, poznatog i po nazivu chimaera.

Čitava vrsta poznata je po tome što imaju spolovilo na glavi i nemaju zube već samo koštane formacije nalik kljunovima unutar čeljusti.

Naučnici iz istraživačkog centra Monterey Bay Aquarium poslali su robotsku podmornicu na dubinu od oko 2.000 metara kada su uspjeli snimiti tog morskog psa.

Chimaere su inače bliski srodnici morskih pasa i raža, ali njihove posebnosti daju im izgled loše zašivene lutke.

Njihova daleko najveća posebnost je produljivo spolovilo na glavi. Dave Ebert, direktor centra za istraživanje morskih pasa u Tihom oceanu rekao je za National Geographic da je otkriće bilo potpuno luda sreća.

Ovaj snimak nastao je 2009. godine, ali istraživačima je trebalo nekoliko godina kako bi potvrdili da je doista riječ o vrsti poznatoj kao šiljonosa plava chimaera.

Naučnoc naziva Hydrolagus trolli, ova vrsta najčešće se nalazi uz obale Australije i Novog Zelanda i do sad niti jednom nije snimljena u svom prirodnom okolišu.

Naučnici vjeruju i da je ovo prvi put da je chimaera viđena u sjevernoj zemljinoj polutki.