Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na SFF-u prikazan dobitnik Zlatne palme “Ja, Daniel Blake”

i-daniel-blake-backdrop

U okviru programa Open Air 22. SFF-a u utorak je prikazana filmska drama britanskog reditelja Kena Loacna “Ja, Daniel Blake”, dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem Filmskom Festivalu u Cannesu.

Predstavljajući film publici u Otvorenom kinu, direktor SFF-a Mirsad Purivatra je izjavio da je Ken Loach dugogodišnji prijatelj Sarajeva i čest gost SFF-a, ali ove godine nije bio u prilici da prisustvuje festivalu. Publici se obratio Dave Jhones koji je ostvario glavnu ulogu u posljednjem filmskom ostvarenju slavnog britanskog reditelja, naglašavajući da je u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini i SFF-u, ali i da je fasciniran posjetom publike Otvorenom kinu i njenim interesom za filmsku umjetnost.

“Ja, Daniel Blake” potresna je drama o 59-godišnjem stolaru koji ima bolesno srce i bezuspješno traži pomoć britanske države kako bi dobio beneficije za oboljele radnike. Pokušavajući uzaludno da pobijedi birokratski arapat, on se slučajno susreće sa samohranom majkom Katie, također u nezavidnoj situaciji, i njeno dvoje djece, Dylanom i Daisy. Katie, koja pokušava da izbjegne smještaj za beskućnike u Londonu, useljava se u stan u neposrednoj blizini Danielovog, tako da se sudbine dva glavna lika isprepliću da bi na kraju završili tragičnom Danielovom smrću koji dobija drugi infarkt nakon izgubljene bitke s ravnodušnim državnim birokratima.

Film je plod saradnje Kena Loacha s njegovim dugogodišnjim saradnikom Paulom Lavertyjem, koji je radio na scenariju. Dobitnik je najprestižnijeg priznanja u ovoj godini, Zlatne palme na filmskom Festivalu u Cannesu, za najbolji igrani film.

sff