Njemačko selo poziva mlade bračne parove s djecom da dosele

Ottenstein

Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Ottenstein na sjeveru Njemačke, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Čelnici ovog njemačkog sela stoga pozivaju mlade bračne parove s djecom da se nasele u ovo mjesto gdje će imati lagodan i miran život.

Kako piše Financial Times, a donosi Večernji, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine bit će smanjen na 74,5 miliona.

Procenat Nijemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu. Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto.

“Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke”, rekao je ranije ove godine Wolfgang Schäuble, ministar za finansije.

Njemačke vlasti smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova s djecom mogli bar donekle riješiti problem u vezi sa sve starijim stanovništvom.

I na sajtu Njemačke ambasade u Sarajevu stoji da Gradska uprava sela Ottenstein / Okrug Holzminden zaista poklanja opštinske parcele mladim porodicama sa djecom. Međutim, ove porodice moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka koji nisu beznačajni (priključak za vodu, kanalizaciju, struju, gas, telefon, pristupni put itd.).

Uostalom, izgradnja kuće u Njemačkoj kao i troškovi života generalno-nisu jeftini. U Ottensteinu i okolini (posebno u Bad Pyrmontu) ima mnogo slobodnih radnih mjesta (npr. u oblasti medicinske njege, gastronomije i zanatstvu).

No, ovdje naravno takođe važi pravilo da se radna dozvola može izdati samo u slučaju ako se stečena diploma o završenoj stručnoj spremi u BiH prizna u Njemačkoj. Izglede za radno mjesto ima u pravilu samo ona osoba koja ima dobro znanje njemačkog jezika.