Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudbina ovih ostrva čeka cijeli svijet (FOTO)

160510123739-solomon-islands-5-exlarge-169 copy

Podizanje nivoa mora i potapanje cijelih ostrva zapravo bi trebalo da budu mogući scenario za apokalipsu u dalekoj budućnosti, ali na Solomonovim ostrvima, u Tihom okeanu, ta budućnost odavno je stigla.

Pet Solomonovih ostrva potpuno su nestala pod vodom tokom proteklih 70 godina, posljednje tek nedavno, 2011. godine. Šest ostrva je izgubilo više od 20% površine, pa je stanovništvo, zbog opasnog približavanja obale njihovim domovima, bilo primorano da se evakuiše.

Prvu naučnu potvrdu onoga što stanovnici pacifičkih ostrva već godinama ponavljaju donosi istraživanje naučnog tima okupljenog oko Sajmona Alberta sa Univerziteta Kvinslenda.

Solomonova ostrva su rijetko naseljen arhipelag od preko 900 ostrva, istočno od Papue Nove Gvineje. Budući da su veoma niska, posebno su podložna opasnostima koje nosi porast nivoa mora.

Australijski naučnici koristili su snimke iz vazduha i satelitske snimke 33 ostrva napravljene između 1947. i 2014. i uočili promjene površine ostrva. Te promjene pripisuju porastu nivoa mora izazvanom klimatskim promjenama, ali i vjetrovima pasatima koji su postali intenzivniji pod uticajem zagrijavanja atmosfere i prirodnih ciklusa.

U proteklih 20 godina, nivo mora u arhipelagu rastao je za 7-10 milimetara godišnje, tri puta brže od globalnog prosjeka. Prema podacima Međunarodnog panela za klimatske promjene, u drugoj polovini ovog vijeka na globalnom nivou se očekuje porast od čak 5 mm godišnje.

“Solomonova ostrva su neka vrsta prirodne laboratorije koja nam služi kao dobar pokazatelj očekivanih promena na globalnom niovu. Ono što vidimo tamo, postat će standard”, kaže Albert.

Pet nestalih ostrva nije bilo naseljeno, ali su korištena za ribolov.

Naseljeno ostrvo Nuatambu je, međutim, izgubilo oko 50% površine, odnosno više od 14.000 kvadratnih metara, zbog čega su neke porodice bile prisiljene da se presele na obližnje, više, vulkansko ostrvo.

Još više zabrinjava očekivano izmještanje provincijske prijestolnice Taro, uključujući i zdravstvenu infrastrukturu, kanalizaciju i snabdjevanje strujom.

“Takvo izmještanje će biti izuzetno složeno, uz očekivane troškove koji se mjere stotinama miliona dolara”, kaže Albert.