Opasnosti za bebu koje su skrivene u vašem domu

plac bebe

Sigurnost djeteta prioritet je svakog roditelja, a budući da pojedina mjesta u kući ili stanu predsatvljaju potecijalnu opasnost za bebe, na njih je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Okruženje za spavanje

Kako bi u potpunosti smanjili opasnost koja prijeti vašem djetetu od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti), stavite u krevetić vašeg djeteta tvrd madrac, te ga uvijek stavite da spava na leđima. Nemojte dozvoliti da dijete spava s ičim što je mekano, poput jastuka, igračaka ili debelih pokrivača. Topla odjeća za spavanje je puno sigurnije rješenje od deke kojom si dijete može prekriti glavu te tako spriječiti dotok zraka.

Područje za presvlačenje

Čak i najmanja djeca mogu pronaći način da se otkotrljaju sa stola za presvlačenje ako ga na trenutak ostavite bez nadzora. Prilikom kupovine potražite stolove koji imaju zaštitne ogradice sa svih strana, ili, pak, dodajte zaštitne ogradice na stol za presvlačenje. No, čak i ako postoji zaštitna ograda, ni u jednom trenu nemojte ostavljati dijete samo (telefonski poziv i zvono na vratima mogu pričekati nekoliko minuta). Dijete možete presvlačiti i na krevetu ili podu kako biste u potpunosti uklonili rizik od pada s velike visine.

Vrijeme kupanja

Bilo da kupate dijete u specijalnoj kadi za djecu, umivaoniku ili običnoj kadi, nikad ga nemojte ostaviti bez nadzora, ni na sekundu. Jednom kada dijete nauči samostalno sjediti, sjedalica za kupanje može se činiti kao dobra dodatna sigurnost, no nemojte se previše oslanjati na nju. Veliki broj djece se utopio nakon što je skliznulo iz ove sjedalice.

Teški i predmeti

Predmete poput okvira za slike i keramičkih figurica trebali biste maknuti od stola za presvlačenje (pa čak od djeteta općenito) i krevetića kako ne bi slučajno palo na dijete. Nikad ne znate koliko su čvrsti materijali koji drže sliku.

Namještaj za djecu

Kolijevke i stolove za presvlačenje držite udaljene od prozora, prozorskih pragova i predmeta koji vise te time spriječite da se vaše dijete ne uguši ili, pak, da ne padne kroz prozor.