Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba sitnih životinja u Skenderiji

EDZUP

U organizaciji Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo (EDZUP), Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH i Ornitološkog saveza u BiH danas je otvorena izložba sitnih životinja “Leti riba, pliva ptica” na kojoj sudjeluju izlagači iz nekoliko bh. gradova.

Radi se o tradicionalnoj izložbi ptica, golubova i akvarijskih ribica, a izloženo je oko 1.800 primjeraka.

Izložbu je otvorio načelnik sarajevske Općine Centar Dževad Bećirović i tom prilikom naglasio važnost njegovanja ljubavi prema prirodi i životinjama što, kako je kazao, produhovljuje ljude.

Mišljenja je da takvu vrstu ljubavi treba naročito razvijati kod djece, a upravo oni su bili najbrojnija publika na otvaranju izložbe u Kulturnom sportskom centru Skenderija.

Organizatori su istaknuli važnost skupova te vrste te među izloženim primjercima izdvojili sedam autohtonih vrsta golubova, registriranih u evropskoj strukovnoj organizaciji.

U okviru izložbe proglašeni su i najbolji likovni radovi učenika osnovnih škola. Oni će biti nagrađeni nekim od izloženih primjeraka sitnih životinja, a nagradu će preuzeti u nedjelju nakon zatvaranja izložbe.