Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pas se nije odvajao od prijateljice štiteći je i od vozova

Pandy i Lucy

Pas je spasio ozlijeđenu prijateljicu kujicu u Ukrajini te se brinuo za nju dva dana po ledenom vremenu u pogibeljnim uslovima sve dok pomoć nije stigla, piše Independent.

Lokalni stanovnik Denis Malafejev rekao je da je mužjak kojem je dao ime Panda ostao uz svoju prijateljicu Lucy nekoliko dana: Lucy se zbog ozljeda koje je zadobila nije mogla kretati, a zaglavila je na snijegom zametenoj željezničkoj pruzi.

Malafejev je na svojem Facebook profilu objavio i video na kojem se vidi kako dva psa leže na tračnicama nedaleko od Užgoroda na zapadu Ukrajine. Video je od trenutka objave do danas pregledan više od milion puta te je podijeljen nešto manje od 1.500 puta.

U jednom trenutku na snimci Panda svojom glavom spusti Lucynu glavu kako bi oboje izbjegli nalet nadolazećeg voza. Malafejev je rekao da je Panda često lajao kako bi zaštitio Lucy od lokalnog stanovništva.

“To je tako dirljiva priča. (Panda) je bio tamo dva dana za redom. Ne znam kako bih to nazvao. Je li to instinkt, ljubav, prijateljstvo ili lojalnost?”, zapitao se Malafejev.

“Znam samo da ne bi svi ljudi to napravili. Trebali bismo naučiti nešto iz ovoga. Ako netko prepozna ove životinje neka mi se javi.”

Lucy i Pandu je na kraju spasio Malafejev s porodicom te ih je odveo u lokalni azil za životinje. U ovom trenutku nije poznato kako se Lucy ozlijedila, a u međuvremenu su joj ozljede zaliječene.