Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pištolj “prerušen” u iPhone uznemirio vlasti u Belgiji

iphone – pistolj

Belgijske vlasti izdale su upozorenje policajcima širom zemlje o mogućem pojavljivanju pištolja koji je dizajniran tako da izgleda kao pametni telefon, izvještava Euronews.

Ovaj dvocijevni pištolj kalibra .380, veličine telefona Samsung Galaxy S7, ali u obliku iPhonea, dizajnirala je američka kompanija Ideal Conceal.

Njegov tvorac Kirk Kjellberg rekao je da je htio dizajnirati pištolj kojeg je moguće sakriti na vidnom mjestu.

Kjellberg je rekao da je svrha ovog pištolja samoodbrana. U videu koji je objavljen na Facebook stranici ove kompanije i koji je dostupan na Youtubeu, Kjellberg je odgovorio na kritike koje je dobio na društvenim mrežama te objasnio kako se ovaj pištolj koristi.

Rekao je da “čisto sumnja” da će ovaj pištolj biti korišten u bilo kakvim kriminalnim radnjama ili kao oružje za napad, te da su policijske službe u Sjedinjenim Državama zainteresirane za njega.

Međutim, Belgijske vlasti su 10. januara izdale upozorenje policijskim službenicima da bi tokom godine mogli naići na ovo suptilno prikriveno oružje.

Kjellberg, koji je glasan zagovornik lične odgovornosti, tvrdi da je odgovornost na vlasniku pištolja da ga drži podalje od djece i da informira policiju ukoliko sa sobom nosi oružje.

Ovaj pištolj se prodaje po cijeni od 370 eura i već 4.000 ljudi je pokazalo interes za njegovu kupovinu.