Preminula je djevojčica čija je slika potresla svijet

jesica

Četvorogodišnja Jessica Whelan, preminula je nakon teške borbe sa rakom, izjavila je njena porodica.

Njen otac Andy, napisao je na svom Facebook profilu da je djevojčica konačno “našla mir“, nakon teške borbe sa ovom opakom bolešću.

Jessici je prije godinu dana dijagnostifikovan neuroblastom, rak nervnih ćelija koji obično pogađa abdomen i to najčešće kod djece mlađe od pet godina.

“Ona više ne pati, ona više ne osjeća bol od fizičkih ograničenja njenog tijela”, napisao je njen otac.

“Sada su mojoj princezi porasla krila anđela i otišla je gore da se igra sa svojim prijateljima i voljenima. Ona će odozgo da bodri svog mlađeg brata i nas, sve dok ne dođe dan kada ćemo biti ponovo zajedno.”

“Noć prije toga mi je konačno dozvolila da je držim u naručju i pričao sam joj koliko je volim. Ponovio sam joj da je u redu ako sklopi oči i zaspi, a onda sam je poljubio bezbroj puta. Izgledalo je kao da joj je to bilo potrebno da bi konačno pronašla utjehu u svom ‘odlasku’, jer je samo osam sati nakon toga preminula. Bila je tatina mezimica od početka i, do kraja.”

“Osjećam kao da je istrgnut veliki deo mene, ali mi je drago da sam mogao da joj pružim tu utjehu u njenim posljednjim satima. Otišla je mirno i tiho, bez ijednog šuma.”

Jessica je, uprkos velikom bolu koji je osjećala, skupila snage da zagrli svog oca.

“Svaki dan je bio borba, iako je dobijala lijekove protiv bolova i sedative, i dalje mi nije dozvoljavala ništa više osim da samo stavim ruku na nju, ponekad i da je uhvatim za ruku i povremeno je poljubim.”

Andy i njegova supruga su odlučili da prekinu sa svim tretmanima kada su im doktori saopštili da ništa više ne može da se učini.

Kada su objavili fotografiju Jessice koja se bori sa jakim bolom, izjavili su da žele da ljudi dobro pogledaju “pravo lice raka”.

Fotografija je slikana trenutak prije nego što je morfijum počeo da djeluje, prikazujući djevojčicu u trenucima najvećeg bola.

Ova fotografija naišla je na različite reakcije, a Andy Whelan je izjavio da se dvoumio da li da je objavi.

“Toliko je slika na internetu koja prikazuju bolesnu djecu kako se smiješe u bolnici, okruženi Deda Mrazovima, glumcima i poznatim ličnostima, njihova lica su puna nade, ali to nije prava slika raka kod djece. Ona je brutalna, bolna i šokirajuća.”