Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski violončelista Boris Andrianov pred sarajevskom publikom

10_masterpieces_russia

U četvrtak 28. aprila sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filharmonija će održati svoj naredni redovni koncert.

Bit će to prilika da se sarajevskoj publici prvi put predstavi talentovani ruski violončelista Boris Andrianov i to izvedbom Dvoržakovog koncerta za violončelo i orkestar u h-molu, jednim od najljepših ostvarenja iz koncertne literature za violončelo.

Boris Andrianov je dobitnik mnogobrojnih nagrada na takmičenjima poput International Tchaikovsky Youth Competition, International Shostakovich Competition „Classica Nova“ u Hanoveru, International Mstislav Rostropovich Cello Competition u Parizu, te International Antonio Janigro Competition u Zagrebu.

Sarađivao je sa velikim imenima iz svijeta dirigovanja poput Valerya Gergieva, Vladimira Fedoseyeva, Vasilya Petrenka i dr. Umjetnički je direktor projekta „The New Star Generation“ za koji je dobio nagradu za kulturu Ruske Federacije i „Vivacello“, prvog festivala za violončelo u Rusiji.

Profesor je na moskovskom Tchaikovsky konzevatoriju. Od 2005. godine, svira na violončelu „Domenico Montagnana“ iz ruske Državne kolekcije unikatnih muzičkih instrumenata.

Pod dirigentskom palicom Samre Gulamović na programu će biti izvedena i Simfonija br.6 , posljednja simfonija ruskog kompozitora P. I. Čajkovskog, poznatija kao „Patetična”.