Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Sarajevski dani poezije” okupit će 60 učesnika iz desetak država

dani-poezije-2
Foto: I. Kralj

Manifestacija “Sarajevski dani poezije” okupit će ove godine 60 sudionika iz desetak država, a Društvo pisaca BiH tu manifestaciju organizira u partnerstvu s ambasadama Austrije i Švicarske u BiH.

Predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan, danas na pres-konferenciji, okarakterizirao je to kao jedan od najstarijih književnih festivala Evrope koji je uvijek okupljao ljudi iz različitih kultura, zajednica i govornih područja.

Ambasador Austrije Martin Pammer kazao je da se ta suradnja realizira u godini kulture BiH i Austrije, a na “Sarajevske dane poezije” najavljen je dolazak pet suvremenih autrijskih pjesnika različitih senzibiliteta.

Iz Švicarske je najavljen dolazak triju značajnih pisaca suvremene književnosti, a ljubitelji poezije i književnosti imat će ih priliku upoznati na “Večeri švicarske književnosti” najavljenoj za 27. septembar u Bošnjačkom institutu.

dani-poezije-3

Najavljeno je i da bi tokom manifestacije “Sarajevski dani poezije” trebalo da bude objavljen i časopis “Život” u kojem će biti radovi autora iz Austrije i Švicarske, a na naslovnoj strani bit će Ilma Rakusa, spisateljica i prevoditeljica.

Vahidin Preljević najavio je sudjelovanje i domaćih kako etabliranih, tako i mladih pjesnika koji su uglavnom stalni gosti “Sarajevskih dana poezije”.

Manifestacija 55. Sarajevski dani poezije bit će održana od 27. septembra do 1. oktobra, a posebna pažnja bit će posvećena i prevođenju bez čega, kako je kazano, nema suvremene književnosti.