Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selo u kojem svaka porodica dobije auto i vilu, ali nije sve tako savršeno

huaxi112

Huaxi je prije trideset godina bilo siromašno i zapušteno selo u kojem je živjelo približno 600 stanovnika. Tadašnji sekretar Komunističke partije Wu Renabo napravio je plan obogaćivanja osnovavši više od 12 firmi i za 50 godina ovo malo selo pretvorio je u bogatu regiju.

Danas se broj stanovnika povećao na 2000 registriranih stanovnika i svi oni žive u identičnim vilama. Svaki stanovnik ima više od 143.000 dolara u banci, jer im je prosječna godišnja plaća 17.717 dolara, što je 40 posto veća nego prosječni prihodi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali svoju ekonomsku moć 2011. godine izgradili su neboder Hangig visok 328 metara i vrijedan 430 miliona dolara. Uz to grad ima i tematski park u kojem su replike raznih kineskih spomenika. Čim se doseli u ovu pokrajinu, svaka poridica dobiva vilu i automobil, dok se za prevoz stanovnika koristi helikopter. Bez obzira na veličinu koju pruža, mnogi kažu da život u Huaxiju i nije tako jednostavan.

Za život u ovim uvjetima morate raditi sedam dana u sedmici u industrijskom sektoru. Bilo kakvi poroci poput kockanja i droga su strogo zabranjeni. Klubovi i barovi ne postoje, a stanovnicima je zabranjena komunikacija s medijima i ne mogu napustiti selo jer će izgubiti sve bogatstvo.

Mediji su interes za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaxija 14,4 milijarde dolara.