Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klasici

Ako ste živjeli u 80-im, ove TV serije ste sigurno gledali (FOTO/VIDEO)

mucke2

Pripremili smo vam listu TV serija koje ste sigurno zapamtili iz 80-ih prošlog vijeka

TV program i dan danas prepun je repriza serija iz osamdesetih i devedesetih, zato vam donosimo listu nekih od najpopularnijih koje su se “vrtile” na televiziji tada.

Ukratko, među našim prijedlozima sigurno ćete naći neku kojoj ste tih godina posvećivali pažnju.

Mućke

Mućke (eng. Only Fools and Horses) britanska je humoristična serija autora Johna Sullivana, prikazivana na BBC-u. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991., a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. Nakon relativno slabog starta, serija je postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najpopularnijih ikad.

Smještena je u zabačeni dio Londona, Peckham, a u glavnim ulogama nastupili su David Jason kao ambiciozni preprodavač Derek “Delboy” Trotter, Nicholas Lyndhurst kao njegov mlađi brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov vremešni djed (kojeg je poslije zamijenio Buster Merryfield kao njihov ujak Albert).

Uz potporu snažne glumačke ekipe, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, pogotovo pokušaje da se obogate.

Allo Allo

‘Allo ‘Allo! je britanski sitcom koji se prikazivao na televizijskom kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine i koji je imao 85 nastavaka. Autori serije su David Croft, koji je također komponovao čuvenu muzičku temu serije, i Jeremy Lloyd, koji je pisao skečeve za razne britanske komedije, među kojima je i serija Jeste li usluženi.

Svrha serije nije bila ismijavati Drugi svjetski rat nego karikiranje ratnih filmova i TV drama, i naročito dramu televizije BBC-a o Pokretu otpora „Tajna vojska“, koja je trajala od 1977. do 1979., i bavila se događajima članova Pokreta otpora utvrđenih u kafeu u Bruxellesu, no bilo je inspiracije i iz crno-bijelih britanskih melodrama iz 1940-ih godina.

He-Man

Moramo ubaciti i jednu animiranu seriju, a odlučili smo se za neprežaljenog princa Adama, to jest He-Mana, Conana s planete Eternije koji je klince koji su odrasli tokom osamdesetih svakodnevno zabavljao svojim avanturama i savjetovao kako biti dobar prijatelj, dobar čovjek i dobar učenik.

Kriminalističke priče (Crime Story)

Ništa vas ne može vratiti u osamdesete brže od brka Dennisa Farine i naslovne teme “Runaway” Dela Shannona (doduše, pjesma je iz šezdesetih, ali nećemo sitničariti). Uglavnom, prema mišljenju mnogih radi se o jednoj od najboljih murjačkih serija svih vremena i prototip za niz serija koje su se pojavile kasnije. Na primjer, “Sopranose”.

Spomenut ćemo i da je Scorsesea serija dijelom inspirisala tokom snimanja “Casina”, a to je prilično kvalitetna referenca.

Crna guja (Black Adder)

“Crna guja” jedan je rijetkih primjera serija koje su postajale bolje svakom novom sezonom. Isprva zbunjeni Atkinson već se u drugoj sezoni pretvorio u “otrovnog” lika kakvog smo gledali u preostale tri sezone, a među članovima izvrsne glumačke postave ističe se i Hugh Laurie kojeg su mnogi upoznali tek u seriji “Dr. House”.

Uglavnom, ljubitelji sarkazma znaju da je riječ o klasiku koji se ne propušta.

Iako “Crna guja” ne spada među serije koje se nisu već nekoliko puta reprizirale, ipak smo je odlučili uključiti, a za ljubitelje britanskog humora tu su još i “Da ministre” i “Zvonili ste, milorde?”

Santa Barbara

Prošla je “Dinastija” (iako ima grozan termin), a prošla bi i “Santa Barbara” jer radi se o sapunjari svih sapunjara. Dvije hiljade sto trideset sedam epizoda čistog sapuničavog zlata koje vas tjera da uplatite misu za Eden i ne izlazite iz kuće kad je na programu neki jači cliffhanger.

Da, prije nego se masovno hejtalo sapunice, obožavalo se sapunice. Živjelo za njih i nitko zbog toga nije postao gori. Doduše, ne znamo kako bi se danas držali C.C. Capwell, Eden, Cruz Castillo, Julia, Flame, Kelly, Mason i Gina, ali vrijedi pokušati. U redu, ne vrijedi jer ova bi repriza trajala šest do sedam godina ili kraće ako otvorilo poseban kanal na kojem bismo 0-24 puštali samo to.

Poroci Miamija (Miami Vice)

Ultimativne osamdesete. Ovo su osamdesete do maksimuma. Bijeli sakoi, espadrile, kokain, havajske košulje, gel, gliseri, lude pile osamdesetih i odličan soundtrack.

Morao si biti i živjeti Miami Vice. Serija je popularizirala kombinaciju obične majice i Armani sakoa. SAD je doslovno tonuo u talijanskoj modi zahvaljujući ovoj seriji. Muškarci su zbog serije masovno počeli furati tzv. “five o'clock shadow” ili trodnevnu bradu. Ukratko, svi su nakratko izgledali kao talijanski ljigavci.

Tubbs i Crockett po epizodi su promijenili po par outfita (ružičasta, plava, zelena, boja breskve i još par boja koje su bile dopuštene). Dakle, Miami Vice nije bila serija već niz 45 minuta dugih reklama uz mjuzu Rogera Daltreyja, El Debargea, Devoa, Sinéad O'Connor, Kate Bush, Phila Collinsa, Tine Turner, Petera Gabriela, Dire Straits, Depeche Modea, U2-a, Underworld, Frankie Goes to Hollywood, Foreignera, The Policea, Ted Nugent, Suicidal Tendencies i Billyja Idola.

Nakon odlaska Michaela Manna, serija je potpuno promijenila stil zahvaljujući Dicku Wolfu i do kraja pete sezone to je prestalo biti ono što je bilo.

No, ako vam ni nakon ovog neće biti dosta razdrljenih havajskih košulja, izaberite “the solo brk” osamdesetih – jednog i jedinog Toma Sellecka a.k.a. Thomasa Magnuma.