Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spektakularan nastup

Akrobacijama sa zastavama ‘Barjaktari iz Arezza’ nastupili u Mostaru

bajraktari mostar
FOTO: Fena

Barjaktari iz Arezza” su organizacija s korijenima u srednjovjekovnoj historiji tog toskanskog grada, koja je postala nezavisno udruženje 1960.

“Barjaktari iz Arezza” gostovali su u srijedu u Mostaru i tom prilikom nastupili ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Povorka s barjaktarima krenula je od Španskog trga prema Kosači, gdje su prisutni imali priliku uživati u spektakularnom nastupu umjetnika i osjetiti dah vojničke tradicije, isprepletene s umjetničkim i koreografskim elementima.

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza istakao je kako je današnji događaj organiziran u sklopu proslave Dana Republike Italije te zahvalio gradonačelniku Mostara koji je podržao ovaj projekt.

bajraktari mostar
FOTO: Fena

– Ovo je jedan spektakl koji će sigurno dodatno ojačati povijesno prijateljstvo koje postoji između BiH i Italije. Italija je uvijek bila uz Mostar i nadam se da će ovaj današnji događaj biti samo početak saradnje gradova Arezza i Mostara, ne samo kad je kultura u pitanju, nego i turizam – naveo je Di Ruzza.

Dodao je kako Italija snažno podržava evropski put BiH i politiku proširenja EU na BiH i zapadni Balkan te poručio kako je BiH i Balkan oduvijek dio povijesti Evrope.

bajraktari mostar
FOTO: Fena

– Mislimo da je jako bitno da se prisjećamo naših vrijednosti, naše tradicije, čak i one najstarije, jer zajedno možemo stvoriti jaku Evropu samo ako se prisjetimo i ako poznajemo dobro povijest Evrope. Dakle, ne možemo graditi budućnost, a da ne poznajemo prošlost – poručio je Di Ruzza.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako Mostar već ima dva bratimljena grada te da bi volio da današnji događaj bude početak jedne lijepe priče i možda početak koji će završiti tako da ovaj grad ima i trećeg prijatelja, brata u Italiji.

– Današnji događaj je vezan za akrobacije sa zastavama. Vi svi koji ste ovdje, koji znate Grad Mostar, znate da mi imamo posebne odnose kad su zastave u pitanju, ponekad malo i čudne, ali evo, neka ovo danas bude početak neke priče da zastave mogu biti nešto što nas zbližava, što nas ujedinjuje i što šalje dobre, a ne neke druge poruke – poručio je gradonačelnik Kordić.

Barjaktari iz Arezza” su organizacija s korijenima u srednjovjekovnoj historiji tog toskanskog grada, koja je postala nezavisno udruženje 1960.

Zahvaljujući svojoj eleganciji, stilu i poštovanju tradicije cijenjeni su i poznati u cijelom svijetu i njihov nastup obuhvata atletsku, koreografsku, ritmičku i muzičku komponentu.