Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"PriFest"

Albanu Ukaju nagrada za doprinos kinematografiji

anadolija alban ukaj

U saopćenju se navodi da je nagrada za najbolji film festivala pripala filmu „The Albanian Virgin“ (režija Bujar Alimani), u kojem Ukaj tumači jednu od glavnih uloga

Glumac Alban Ukaj dobitnik je nagrade za doprinos kinematografiji na 14. izdanju međunarodnog filmskog festivala PriFest u Prištini, Kosovo, koji je održan od 20. do 25. septembra.

Albanu Ukaju su uručene dvije nagrade obzirom da je na prošlogodišnjem izdanju festivala nagrađen za najboljeg glumca filma „Full Moon“, ali je bio spriječen da preuzme nagradu zbog pandemije, saopćeno je iz Udruženja Kontakt.

U saopćenju se navodi da je nagrada za najbolji film festivala pripala filmu „The Albanian Virgin“ (režija Bujar Alimani), u kojem Ukaj tumači jednu od glavnih uloga.

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu: John Mathieson, direktor fotografije, Anna Machukh, direktorica Odesa međunarodnog filmskog festivala i izvršna direktorica Ukrajinske filmske akademije i suosnivačica online platforme za audiovizualni sektor DzygaMD, Edvinas Pukšta, član Evropske filmske akademije, selektor, stručnjak za filmsku industriju.

PriFest je najveći i najvažniji događaj filmske industrije na Kosovu. Festival je nastao kao potreba za vraćanjem i unaprjeđenjem kinematografije izgubljene tijekom dugogodišnje represije i rata. PriFest je prilika za mlade filmaše s Kosova, koji zbog viznog režima imaju ograničenja da slobodno putuju Evropom i ostatkom svijeta. Tokom održavanja festivala imaju priliku da upoznaju filmske profesionalce iz regije i Evrope što im daje mogućnost za realizaciju saradnje i umrežavanje, saopćeno je.