Američka manekenka: Ponosna sam što sam muslimanka

bella hadid

Američka manekenka Bella Hadid usprotivila se zabrani putovanja za građane sedam većinski muslimanskih zemalja koju je uveo predsjednik Donald Trump, rekavši da je ponosna što je muslimanka i kćerka izbjeglice.

Dvadesetjednogodišnja Hadid trenutno je jedna od najtraženijih i najslikanijih svjetskih manekenki koja dominira modnim pistama u New Yorku i Evropi u 2017. godini.

Ona je mlađa kćerka palestinsko-američkog trgovca nekretninama Mohameda Hadida, koji je emigrirao u Sjedinjene Države dok je bio tinejdžer, i manekenke rodom iz Holandije Yolande Hadid.

Starija sestra Gigi je supermodel, a mlađi brat Anwar također je maneken.

– Moj otac je bio izbjeglica kada je prvi put stigao u Ameriku, tako da je njegov dom zapravo veoma blizu kući u kojoj stanujemo sestra, brat i ja – izjavila je Bella za modni magazin Porter, komentirajući Trumpove pokušaje zabrane putovanja.

– On je uvijek bio religiozan i uvijek se molio s nama. Ponosna sam što sam muslimanka – kazala je.

Njen otac rodio se u Nazarethu u 1948., i živio je na Bliskom istoku prije nego što se preselio u Sjedinjene Države kao tinejdžer.

U januaru su sestre Hadid marširale protiv Trumpovog pokušaja zabrane putovanja, kojom se ograničava ulazak u zemlju nosiocima viza iz sedam većinskih muslimanskih zemalja, dok je nisu osporili američki sudovi, prenosi AFP.