Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljetni festival u Sarajevu

Baščaršijske noći otvara izložba “Priče iz Templa” i koncert grupa Let 3, Činčila i Bad Copy

baščaršijske noći
Foto: Amer Kajmović/ Fena

Tokom Festivala, koji će trajati do 30. jula, bit će održan koncert Darka Rundeka & Ekipa, Sunday Stories, Srklet, Sefardska noć, koncertni duo Karlsruhe (Njemačka), poetsko-muzički performans “Svjedok”, “Biseri bh. klavirske muzike” Bartolomeja Stankovića, Mustra Orchestra, Dado Topić, Armen Škobalj, Ivan Otašević i Snježana Popović-Vuleta

Multimedijalnom izložbom “Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme” 1. jula će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu biti otvoren 27. festival “Baščaršijske noći”.

Program su danas na konferenciji za medije predstavili direktor BKC-a Jasmin Duraković, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i kustosica multimedijalne izložbe Elma Hodžić. Oni su ukazali na značaj kulture i historije – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Sarajeva, protkane kroz sadržaj manifestacije.

Ljetnji festival će ugostiti mnoštvo domaćih i stranih umjetnika i autora, kazao je Duraković, a čast da otvori Festival pripala je “Templu”, monumentalnom zdanju nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je danas smještena i djeluje ustanova kulture Bosanski kulturni centar (BKC) Sarajevo.

-Smatramo da je to bio naš dug prema historiji prostora, prema jevrejskoj zajednici, vremenu socijalizma koji je bio bitna epoha u razvoju BKC-a i novi period – kazao je Duraković, dodavši da je to zapravo nastavak projekta koji su pokrenuli, a to je vlastita produkcija BKC-a.

Ministar Magoda je naglasio da je Sarajevo jedinstven grad, reflektira i prošlost i budućnost, orijent i modernu evropsku kulturu, a program koji je BKC uradio za Festival reflektira sve to, i to je istinsko Sarajevo “evropski Jerusalem”.

Kustosica Hodžić je kazala da je jedan od najvećih izazova u muzejskoj struci napraviti izložbu koja je prikaz institucionalne historije.

Izložba govori o prostoru, vremenu i ljudima, te su nastojali da kroz tu postavku donesu glas ljudi koji su vezani za funkcionisanje objekta, ali i da pokažu vrijeme i prostor.

Kroz jednogodišnji istraživački rad, za izložbu je prikupljen veliki broj ekskluzivnih arhivskih fotografija, dokumenata, tekstova, ali i bogata video dokumentacija iz različitih faza historije ne samo BKC-a, nego i grada Sarajeva.

-Bilo je važno ispratiti adekvatno protor izgradnje objekta, prije 100 godina, od ideje do realizacije arhitektonskog kompleksa. BKC je pratio impulse vremena i mijenjao se kroz vrijeme. Jedna od specifičnosti prostora je da je uvijek bio povezan sa građanima, društvom – rekla je Hodžić.

Za vizualno oblikovanje izložbe zaslužna je Sanja Kulenović, a okosnica postavke je sarajevska Minora, rad arhitekte Zlatka Ugljena.

Na dan otvorenja Festivala također će biti održan i koncert benda “Let 3” – Činčila, Bad Copy u Metalcu, a u Novom Pazaru će istoga dana biti održana predstava režisera Miralema Zubčevića “Prah” u Kulturnom centru Novi Pazar. U Domu kulture Jajce će biti upriličeno gostovanje predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” režisera Dine Mustafića.

Tokom Festivala, koji će trajati do 30. jula, bit će održan koncert Darka Rundeka & Ekipa, Sunday Stories, Srklet, Sefardska noć, koncertni duo Karlsruhe (Njemačka), poetsko-muzički performans “Svjedok”, “Biseri bh. klavirske muzike” Bartolomeja Stankovića, Mustra Orchestra, Dado Topić, Armen Škobalj, Ivan Otašević i Snježana Popović-Vuleta.

U kinu Bosna premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Kvale” autora Bojana Filipovića u produkciji FIST, koji je posvećen Nisvetu Džanki.

Bit će predstavljene i knjige “Baš Baščaršija” Nade Salom i “Veličanstveni Prenj” Zehrudina Isakovića.

Festival “Baščaršijske noći” bit će završen koncertom doajena sevdalinke Hanke Paldum na Centralnoj pozornici Vijećnica.