Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"odmah odlikovani"

“Beogradski sindikat” neće zabavljati učesnike litije u Podgorici, vraćeni s granice

sindikat (1)

U Crnoj Gori se od početka godine, nakon što je usvojen zakon kojim se regulira vlasničko pitanje nad objektima vjerskih zajednica, dva puta sedmično održavaju protestne šetnje koje organizira Srpska pravoslavna crkva

Članovima benda Beogradski sindikat zabranjen je ulazak u Crnu Goru, objavio je na društvenim mrežama član grupe Feđa Dimović. Tamo su trebali učestvovati na litiji u Podgorici.

Grupa je nedavno snimila pjesmu Sviće zora koja je postala neslužbena himna litija koje se održavaju diljem Crne Gore u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Crnoj Gori se od početka godine, nakon što je usvojen zakon kojim se regulira vlasničko pitanje nad objektima vjerskih zajednica, dva puta sedmično održavaju protestne šetnje koje organizira Srpska pravoslavna crkva, a koje okupljaju i po nekoliko desetina hiljada prosvjednika.

“Braćo i sestre, upravo smo vraćeni s graničnog prijelaza s Crnom Gorom gdje nam je zabranjen ulaz bez ikakvog objašnjenja i pismenog obrazloženja. Znate svi da smo na poziv mitropolije crnogorsko primorske trebali nastupiti na litiji u Podgorici. Na žalost u tome smo spriječeni. Naš član Boško je deportiran s aerodroma u Podgorici. Ovim putem vas podržavamo i želimo vam puno uspjeha na sutrašnjoj litiji, a mi ćemo se uskoro obratiti javnosti s nekim malo detaljnijim priopćenjem. Ne damo svetinje”, poručili su članovi benda na snimci koju je Feđa Dimović objavio na Facebooku.

U međuvremenu je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije odlikovao grupu Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca. Orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić, jedini član benda koji je uspio ući u Crnu Goru, prenosi Telegraf.

Protić kaže da im je žao i nejasno zašto su proglašeni za prijetnju nacionalne sigurnosti Crne Gore, ali da i ovom prilikom izražavaju podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori.

“Naša namjera nije bila da bilo koga ugrožavamo ili uznemiravamo, već da učestvujemo u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena”, rekao je on za Tanjug.