Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Znam kako dišeš

Bh. premijera nove serije Jasmile Žbanić 23. oktobra u BKC-u

znam kako dises jasmila
FOTO: Facebook

Serija Znam kako dišeš prati advokaticu Nevenu Murtazić koja istražuje slučaj samoubistva tinejdžera koji ide u istu školu kao i njen sin Dino

Nakon što je prošlog mjeseca na prestižnom Venecija Film Festivalu upriličena svjetska premijera serije „Znam kako dišeš“, koju je Jasmila Žbanić kreirala zajedno sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, sada je najavljena i bh. premijera.

Serija koja je dobila sjajne kritike bit će prikazana 23. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Psihološka krimi-drama

Serija Znam kako dišeš prati advokaticu Nevenu Murtazić koja istražuje slučaj samoubistva tinejdžera koji ide u istu školu kao i njen sin Dino. Nevena je samohrana majka u procesu rastave. Osim toga, ovaj slučaj na kojem radi privuče negativne reakcije javnosti kada se otac preminulog požali na spor napredak istrage. Ne dobiva puno podrške kako od javnosti tako ni od njenih šefova.

Istraga ubrzo poprimi ličnu notu kada Nevena posumnja da škola u koju je preminuli tinejdžer išao skriva zlostavljanje učenika, a njenog sina optuže da je on jedan od zlostavljača. Nakon toga Nevena, vođena majčinskom ljubavlju i odgovornošću, pokušava sve kako bi došla do istine.

Jasna Đuričić kao Nevena Murtazić

Advokaticu Nevenu Murtazić glumi Jasna Đuričić koja je imala i glavnu ulogu u Žbanićkinom filmu Quo vadis Aida?. Bitnu ulogu ima i poznati glumac Emir Hadžihafizbegović. Serija će imati jednu sezonu u šest epizoda, a producirala je Beta Films u sklopu njihove inicijative da se više finansiraju projekti Centralne i Istočne Ecrope.

Reditelji serije su Alen Drljević i Nermina Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

U seriji Znam kako dišeš igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić-Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Autorica

Kreatorica serije je poznata rediteljica Jasmila Žbanić.

Široj javnosti je poznata zbog svog dirljivog filma Quo vadis Aida? za koji je pokupila nominaciju za Oscar, ali i kao redateljica šeste epizode vjerojatno najpopularnije serije ove godine, The Last of Us.