Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bill Cosby platio kauciju milion dolara, prijeti mu 10 godina zatvora

bill

Komičar Bill Cosby stigao je danas na sud u pratnji dvoje pomoćnika koji su ga morali pridržavati na putu od automobila do sudnice. Čitavim putem oslanjao se na štap te je blago zateturao pri izlasku iz vozila.

Vidno narušenog zdravlja, 78-godišnji glumac je stigao pred suca na početku suđenja koje bi moglo postati najveće u historiji Hollywooda.

Nešto kasnije određena mu je kaucija od milion dolara koju je odmah platio, no morao je predati putovnicu. Prvo saslušanje zakazano je za 14. januara.

Cosbyja se sumnjiči za seksualni napad na bivšu zaposlenicu Temple Universityja Andreu Constand. Prema optužnici, Cosby je Andreu najprije onesvijestio kombinacijom tableta i alkohola, a zatim je bez njenog pristanka prstima penetrirao u nju. Tužiteljstvo tvrdi da je nesretna žena čitavo vrijeme bila na granici nesvjesti te se nije mogla braniti niti pozvati upomoć.

Cijeli slučaj se odigrao u Cosbyjevom domu prije 12 godina, a iako je Constand i ranije prijavila glumca, 2005. godine optužbe su odbačene. Cosby je tada priznao da je imao seksualne odnose s Andreom, no tvrdio je da je ona na to pristala.

“Bila je paralizirana, nije se mogla pomaknuti”, rekao je pak tužitelj Kevin Steele, nakon što je danas ipak podignuta optužnica protiv Cosbyja.

Bude li proglašen krivim, Cosbyju prijeti od pet do 10 godina zatvora te kazna u visini do 25 hiljada dolara.

Uz Andreu, čak 50 drugih žena se također javilo sa sličnim optužbama protiv nekad omiljenog glumca, no ovo je zasad jedina podignuta optužnica.